VW Polo R WRC: следващата генерация

37 победи в 42 ралита – Volkswagen Polo R WRC доминира в шампионата на планетата още от 2013 г. Този сезон разработеният в Хановер и Волфсбург модел с двойно задвижване не е победен дори веднъж и по всичко личи, че се е запътил към поредната си четвърта титла. На конкуренцията й остават само надеждите за 2017 г. Тогава картите ще бъдат раздадени отново – благодарение на нов технически регламент.

Автомобилите от топкласа, означени като World Rally Cars (WRC), ще бъдат още по-атрактивни благодарение на по-широка следа и по-големи спойлери – и най-важното: ще бъдат още по-бързи. Защото рестрикторите на турбото при 1,6-литровите агрегати ще осигуряват повече входящ въздух. Така по официални данни мощността ще бъде вдигната от 320 на близо 380 к.с. Същевременно минималното тегло е свалено с 25 килограма до 1175.

Активните в световния шампионат отбори Volkswagen, Hyundai, Ford и Citroën от месеци тестват компоненти на следващата генерация WRC-машини в актуалните си „бегачки”. „Новаците” от Toyota малко изостават с изпитанията – при тях те трябват да започнат най-рано в края на април.

Рутинираният Грьонхолм се грижи за тестовете

От Volkswagen, където като тест-пилот работи Маркус Грьонхолм (48), отново са с една стъпка пред опонентите си. Германският тим, за който кара 3-кратният първенец на планетата Себастиан Ожие (32), е първият, който ни дава възможност да хвърлим поглед към колата за 2017 г.

„Ние усилено работим върху разработката на следващата генерация Polo R WRC”, казва директорът на Volkswagen Motorsport Йост Капито (57). Отборите имат време до края на октомври – най-късно тогава те трябва да представят новите си машини на FIA. Само така колите ще могат да получат хомологация за рали „Монте Карло” през януари 2017 г.

 

Коментари