“Opel разчита на Айзенах” – заводът в провинция Тюрингия отвори врати преди 25 години

Голям празник за юбилея – ден на открити врати на 30 септември от 10:00 часа централноевропейско време

Рюселсхайм/Айзенах.  Датата 23 септември 1992 г. е специална в историята на марката Opel, защото в този ден компанията открива своя нов завод в германския град Айзенах. В присъствието на бившия германски канцлер Хелмут Кол и работниците и служителите на завода, от поточната линия слиза първият в историята Opel Astra “made in Eisenach”.

Днес заводът, разположен в непосредствена близост до прочутата крепост Вартбург, е един от най-модерните в световен мащаб като устойчиво развитие по отношение на околната среда, производствени технологии и системи за производство. Той е и неразделна част от града и региона.

Около 1 800 работници и служители в завода произвеждат моделите Opel Corsa и Opel ADAM заедно с неговите събратя ADAM ROCKS и ADAM S. Автомобилният производител ще отпразнува своя юбилей с ден на отворените врати на 30 септември. Поканени да присъстват са работниците и служителите със своите семейства, почитателите и ценителите на марката и автомобилите Opel, както и всички други, проявяващи интерес към събитието от региона на Айзенах.

След обединението на Германия – Opel е един от първите производители в новите федерални провинции

“Заводът на Opel в Айзенах се превърна в еталон в редица области още в момента, в който отвори врати преди 25 години,” отбелязва управителят на завода Питер Рутс. “Ние разработихме нова производствена система и създадохме извънредно усъвършенствана логистична схема. Както тогава, така и до днес, заводът в Айзенах е пример за отборен дух и върхово качество на производството.”

Ново начало с Opel

Две години преди първата Astra от Айзенах да напусне завода, Opel започва производството на Vectra в Тюрингия, като по този начин става първият западногермански производител на автомобили, който се ангажира с новите федерални провинции. Едновременно с това компанията постави основите за съживяване на автомобилната продукция в региона с откриването на новия завод и инвестирайки повече от един милиард германски марки. Наред с това, Opel създаде и многобройни нови работни места, включително и в сектора на фирмите поддоставчици на автомобилната индустрия.

Само осем месеца след началото на производството на Astra, от производствената линия през 1993 година слезе и първата Corsa. Първият екземпляр на Corsa „made in Eisenach“ е и първата Corsa „made in Germany“ – преди това моделът се произвежда единствено в испанския завод на компанията в Сарагоса. През 2012 г. моделът в малкия клас приветства у дома в Айзенах и своя стилен събрат Opel ADAM.

Демократично решение

Двамата основатели на завода на Opel в Айзенах са д-р Волфрам Лидке и Луи Хюз. Лидке, управляващият директор на Automobilwerk Eisenach (Автомобилен завод Айзенах – AWE) и бившият председател на управителния съвет на Opel Хюз срещат значителна съпротива при защитата на новото производствено звено на това място в Източна Германия. Първоначално Автомобилният комбинат на Германската демократична република има други планове за AWE, но тъй като тези планове дълго време остават неясни, а бъдещето на хората в Айзенах става несигурно, в Opel решават да представят своя ясна и убедителна концепция за развитие. Впоследствие Лидке успява да извади AWE от състава на комбината, а Айзенах получава възможност да поеме съдбата в собствените си ръце.

Работниците и служителите на завода застават зад Лидке, решени да защитят завода, а с него и своето бъдеще. В рамките на работна среща на ръководството през 1990 година е взето демократично решение. Председателят на управителния съвет на Opel Хюз пътува специално за Айзенах, за да отговори на въпроси на служителите и работниците там. В крайна сметка голямото мнозинство от тях гласува за бъдещето с Opel.

След това нещата се случват много бързо, винаги под мотото „Opel разчита на Айзенах“. Компанията е първата европейска автомобилна компания, която въведе изцяло нови производствени методи при внедряването на новата производствена система на Opel. Тя се основава на пет водещи принципа – ангажираност на служителите, непрекъснато усъвършенстване, качествен контрол от самото начало, стандартизация и кратки срокове на изпълнение благодарение на ефективната логистика.

Заводът на Opel в Айзенах се превръща и в ярък положителен пример за опазване на околната среда още от своето откриване. Използването само на водоразтворими бои в модерния бояджийски цех наред с циклите за рециклиране и повторно използване на остатъците във всички области на производството са само два примера за устойчивата производствена система в Айзенах.

Но автомобилното производство не е единственото нещо, върху което компанията Opel се концентрира в Тюрингия. През 2001 г. в Айзенах бе открит и център за обучение на служители в дилърствата на марката, където опитни специалисти провеждат учебни занятия по технически и търговски въпроси.

Поглед зад кулисите

На 30 септември посетителите ще имат възможност да се докоснат до изпълнената със събития история на завода. Така например, на церемонията на награждаването и беседата с основателите Лидке и Хюз заедно с Харалд Лиске, който председателства работническия съвет в продължение на дълги години. Освен това почитателите на марката Opel ще получат шанс не само да надникнат зад кулисите на производството и да разберат как се произвеждат и изпитват ADAM и Corsa, но и да закупят един от бестселърите в актуалната продуктова гама на компанията.

Зад кулисите – как се произвеждат Opel ADAM и Opel Corsa

В допълнение към централната сцена, на събитието, свои щандове ще имат и  множество клубове, асоциации и институции от региона. И разбира се, ще има забавна програма за посетителите от всички възрастови групи. Вратите на завода ще бъдат отворени за всички в 10:00 часа централноевропейско време.

 

Коментари