Ford Scorpio: нито рак, нито риба

Версията седан (на снимката) идва на бял свят на по-късен етап – чак през 1989 г.

Когато стане въпрос за най-големите провали в автомобилната история, Ford Scorpio винаги успява да окупира някое от челните места в класациите. А всъщност това е солиден и напредничав модел от среден клас, представен от Ford през 1985 като наследник на Granada. Scorpio е първият автомобил в масово производство в Европа, който серийно разполага с антиблокировъчна система на спирачките (ABS), на по-късен етап следват и въздушни възглавници за водача и за пътника до него, а през 1988 – дори странични! Автомобилните журналисти са възхитени от колата – и затова тя е „коронована” за „Автомобил на годината” през 1986. Клиентите обаче не се решават да изберат Scorpio, тъй като първоначално то е предлагано само като хечбек, много по-късно идват комбито и седанът. Същинската катастрофа обаче настъпва с големия фейслифт през 1995: с фаровете, наподобяващи жабешки очи, решетката като рибешка уста и задницата с ивица към стоповете Scorpio се превръща в автомобилна карикатура. Никой не е изненадан, когато три години по-късно производството на модела е прекратено.

След 1995 дизайнерите се опитват да „доближат” Scorpio до американските коли – но в действителност „миловидните очички” са последният пирон в ковчега на модела

Жалко – защото така си отива последната класическа лимузина на Ford със задно задвижване (има и версия 4х4). А първото поколение изобщо не е лош автомобил, притежава приятен ръбест дизайн, типичен за 80-те. Почитателите на Scorpio са влюбени в щедрото пространство в купето, дори отзад пасажерите се радват на много място за коленете, като не ги закачат в предните седалки. И тъй като цените са направо смешни, любителите на йънгтаймери най-често избират щедро оборудваните версии Ghia с 6-цилиндрови мотори. Тези 2,9-литрови агрегати маркират върха в моделната палитра – базовите изпълнения от първите години на производство са оборудвани с 1,8-литрови мотори. Дизелите първоначално идват от PSA, а след 1993 – от VM Motori. Въпреки иновативната за времето си техника и честите обновявания от Scorpio са продадени едва 850 000 бройки – което се равнява едва на половината от „тиража” на предшественика Consul/Granada.

Scorpio е емблематичен модел за българското представителство на Ford – „Мото-Пфое”, защото е един от първите автомобили, внесени у нас от компанията. Нещо повече – един от екземплярите, паркирани някога за продан пред хотел „Шератон” в София, днес е реставриран и радва погледите в малкия музей на Ford в столичния жк Люлин, разположен на територията на търговско-сервизния комплекс на марката.

Коментари