CLIO R.S.16: Нов концептуален автомобил, който ще демонстрира опита на Renault Sport

Концептуалният автомобил отбелязва 40-та годишнина на Renault Sport и завръщането във Формула 1. Моделът използва най-мощния двигател от гамата на Renault,и се откроява сцветовете на болида R.S. 16F1. Clio R.S. 16 ще бъде представен по време на бляскавата надпревара Grand Prix в Монако този уикенд.

Прословутото Grand

Renault_78717_global_en Renault_78721_global_en Renault_78725_global_en Renault_78726_global_en Renault_78768_global_en Renault_78769_global_en Renault_78770_global_en Renault_78771_global_en Renault_78780_global_en
<
>

Prix трасе в Монако е мястото, където за пръв път видяхме новия концептуален модел, управляван от Кевин Магнусен, пилот на Renault Sport Formula One Team. Избирайки Монако, Renault Sport подчертава връзката между пистовата и шосейна  природа на Clio R.S.16.

Рекордно кратък развоен процес

“Целта ни бе да направим концептуален модел с наистина изключителни динамични параметри,” отбелязва Патрис Рати, Управляващ директор на Renault Sport Cars иръководител на проекта. Според думите на неговите служители, той е и основният мотиватор на екипа.“На хартия, създаването на Clio R.S.,задвижван от нашия най-мощен двигател – а именно 2,0-литровият двигател с мощност 275 к.с. и максимален въртящ момент 360Нм – бе изключително привлекателна идея, но трябваше да се уверим, че бе осъществима.”

Благодарение на нови работни процедури, включващи екипи от света на моторния спорт и серийните автомобили, инкубационният период на най-спортния за всички времена шосеен модел на Renault Sport отне само пет месеца.

Разнообразие от технически предизвикателства

Намирането на идеалния начин за поместване на двигателя, трансмисията и охлаждащата система на Mégane R.S. 275 Trophy-R, бе съществено предизвикателство. Изпускателната система също бе ревизирана като функция от потенциала на двигателя, докато окачването е така конфигурирано, че да отговаря на невероятните динамични параметри. Специално внимание бе отделено и на генерирания от автомобила звук, като бе избрана двойната ауспухова система на Akrapovič.

Воден от динамиката дизайн

Дизайнерския и разработващия екип се справиха успешно с ограниченията, присъщи на проекта Clio R.S. 16 (широчината на купето бе увеличена с 60 мм, бяха монтирани 19-инчови джанти и охлаждащата система на двигателя бе оптимизирана), за да създадат изразителната спортна визия. Резултатът е подсилен от карирания LED R.S. VISION светлинен подпис, който се отличава с изключителна, многостранна рефлекторна технология.

Запазената марка на Renault Sport, жълтият цвят Sirius, е комбиниран с гланцирани черни детайли, за да отразяват цветовата схема на болида R.S.16 F1 на Renault Sport Formula One Team.

След представянето пред публика по улиците на Монако, следващото официално появяване на автомобила ще е по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, Западен Съсекс, Великобритания, на 23-26 юни.

Коментари