Citroen C3 на старо: френски за начинаещи

"Грозното пате" 2CV бе популярен, но и доста ненадежден автомобил. Citroen C3 е следващото изгодно предложение на французите. Как се представя френското Polo след няколко години?

Стегнато и пъргаво вместо меко и люлеещо: патешкото клатушкане остава в миналото

Ужасно скърцане, ръжда пада п0 пода на сервиза. След това механикът от TÜV произнася присъдата: „Рамата и надлъжните греди са изгнили, автомобилът е негоден.“ Това са думи, до болка познати на собствениците на любимото „грозно пате“ 2CV. Но какво е положението при наследника С3? Проверяващият не носи отвертка и чук, вече няма проблеми с ръждата.

Bonjour, Tristesse: сивият кокпит от твърда пластмаса не е особено уютен, за сметка на това се почиства лесно. Дигиталният километраж е въпрос на вкус…

Патешкото люшкане в завоите също е минало. С3 се опитва да намери златната среда между спортната стегнатост и разпускащия комфорт, все пак произвежданият между 2002 и 2009 година автомобил трябваше да привлече клиентите на Polo. Въпреки всичко е запазено малко от духа на „грозното пате“: меките плюшени тапицерии, оригиналните дигитални уреди, извитият ката дъга покрив и разточителната височина в интериора. Както и слабичките двигатели: двата бензинови мотора с мощност 60 и 73 к.с. са лека мудни, автомобилът се движи наистина приятно едва с 1.6 HDi с мощност 109 к.с. (от 2005 г. серийно с филтър за твърди частици). Купувачът на С3 трябва да е готов и на леки компромиси – качеството на изработката не е перфектно.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА CITROEN C3 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Типичен „французин“: къси седалки, копринено-меки тапицерии
Базовият бензинов двигател е икономичен и лесен за поддръжка. Ангренажният ремък се сменя на 10 години или на 150 000 километра

Коментари