26-годишна Supra с 540 к.с. хвърля пламъци от ауспуха (ВИДЕО)

Supra от 1991 г. живее нов живот след силов тунинг от Тодор Дунев и колегите му

Не се заблуждавайте от „неугледния” й вид – с тази кола шега не бива. Една 26-годишна Toyota Supra A70 е купена ог Германия само за 1000 евро: собственикът й просто намира в mobile.de най-евтината оферта за кола с купе, което не е „изядено” от ръждата. „Бегачката” със задно задвижване е от първото поколение на модела, при което Supra се оформя като отделен „играч“ (т.е. третото) – предшественикът й идва на пазара като Celica Suprа. В първоначалната тунинг фаза оригиналният двигател сдава богу дух – и идва време за цялостен силов тунинг.

Преди две години, през септември 2015 г., от САЩ е поръчан кашон с 21 кг части (разпределителни валове, ковани бутала CP, гарнитури, ARP шпилки, спортни oсновни и биелни лагери ACL Racing и др.) – на обща стойност около 6000 долара. Редовият „шестак” с означение 2JZ-GTE (който се вгражда серийно от следващата Supra) получава турбина Garrett GTX-3582 – която позволява на мотора да развива близо 850 к.с. При последното „замерване” на диното обаче колата успява да „изкара” 540 на колелата (и 700 Нм) – след което керамичният съединител Spec Stage III започва да приплъзва. Следва „набиване” на нови керамични плочки – благодарение на които съединителят вече издържа на 900 Нм.

С цели три бензинови помпи (и изцяло нова горивна система) двигателят може да бъде „изхранван” с до 1100 л високооктанов бензин в час. Дроселовата клапа е с електронен контрол, а изпускателният колектор е „изплетен“ от Дунев, за да се отвори достатъчно място за голямата турбина, по индивидуален проект са направени също т.нар. Downpipe, както и други части от изпускателната система. За да бъде запазен моторът, са поставени нови радиатори и е направен цялостен „ъпгрейд“ на охладителната система, монтиран е и нов радиатор за охлаждане на маслото. Само програмируемата електроника Link Xtreme е „глътнала“ 3400 лв. от бюджета на проекта.

Но как изглежда всичко това на пътя? Жълтата Toyota се мята като необуздана дори при ускорение направо – и контролът й изисква светкавично бързи реакации с педалите и волана. Два невзрачни превключвателя на арматурното табло „отприщват“ дивата природа на колата – с първия се контролира системата Launch Control (тогава колата започва да „бълва” пламъци през ауспуха, както ще се убедите от клипчето), а с втория турбото нагнетява въздуха в цилиндрите при по-голямо налягане – 1,6 бара (иначе работи на 1 бар). Да, тази машина определено е прекалено яростна за всекидневно каране.

Тепърва предстои ъпгрейд на спирачките – те ще бъдат Brembo с 4-бутални апарати отпред и 340-милиметрови дискове – като при Renault Megane RS. Каросерията ще бъде пребоядисана в златист цвят през зимата, интериорът също ще бъде обновен – или по-точно – довършен, тъй като седалките вече са готови. Окачването използва колоувъри, които са ревизирани (с ново масло и нови бутала, за да стане колата „по-твърда“). Гумите са полусликове. До момента проектът е глътнал сума в пъти повече от покупната цена на автомобила.

За модела

Произвежданата в периода 1986–1993 г. Supra А70 е първото поколение на модела, което изцяло „скъсва“ със Celica. За нея остава предното задвижване, докато при Supra мощността се предава назад. Най-малкият двигател е с работен обем 2,0 л, следват 2,5 и 3,0 л. Клиентите са имали възможност да избират между 5-степенна ръчна и 4-степенна автоматична трансмисия. Една от най-интересните екстри за модела е било адаптивното окачване (забележете – в средата на 80-те!).

 

Коментари