Фаровете се превръщат в проектори

До 2020 г. Hella иска да пусне в серийно производство предни LCD-фарове с разпределение на светлината в реално време

Прототип на фара за Porsche Panamera

Доставчикът на осветителни и електронни компоненти за автомобилната индустрия Hella до три години иска да започне серийно производство на фарове, които разполагат с 30 000 индивидуално контролируеми пиксела, проектирани върху пътя и „напасващи“ се към всяка ситуация. Съвместно с партньорите си Merck, Porsche, Elmos, Schweizer, както и универстите Щутгарт и Падерборн Hella представи прототип на компонента във Франкфурт. Това е резултатът от изследователски проект с финансиране от германската държава за изцяло адаптивно разпределение на светлинния поток.

Адаптация в реално време

При новата технология произвеждана от 25-те LED-модула светлина не се използва директно, а първоначално се отвежда през поларизационен филтър към Liquid Crystal Display (LCD). Този дисплей генерира матрица от 30 000 светлинни точки, които могат да бъдат активирани или деактивирани поотделно. Контролният модул на фара може да управлява тези изобразявани точки до 60 пъти в секунда и по този начин светлината в реално време може да бъде адаптирана според пътната ситуация, следена зорко от камери и лидар-сензори. „Изчисляването на светлинното разпределение в реално време е най-високата стъпка при дигитализацията“, казва Михаел Клайнкес, шеф на разработките за светлини към Hella.

С помощта на интелигентен софтуер системата може да намалява светлината към други участници в движението или към силно рефлектиращи табели. Има възможност и за по-сложни функции – например проекция на идеалната позиция в пътната лента, на указания от навигационната система или на „акцентиране“ върху колоездач, засечен в близост. „LCD-технологията позволява и функции, които ще бъдат релевантни и към автономното шофиране“, обяснява Кристиан Шмит от Hella. „Ние ще пуснем технологията в серийно производство.“

В Entertainment-електрониката LC-дисплеи се използват от дълго време. По време на изследователския проект за първи път технологията е интегрирана в автомобил. Голямо предизвикателство за инженерите е била създадената от диодите светлина с мощност 62 000 вата на кв.метър (отговaря на 20 мегалукса) – значително повече, отколкото на това, което конвенционален дисплей издържа.

Партньорът в проекта Merck създава специален течен кристал, издържащ на сериозна топлина и светлина – и с него Институтът за микроелектроника към Университет Щутгарт създава активна LCD матрица. „Комбинацията от LED-светлина и LCD функционира перфектно“, резюмира Михаел Витек, който ръководи проекта от страна на Merck.

За перфектно разпределение на светлинния поток

В актуалните матрични светлини голям брой индивидуално контролируеми LED-ове са комбинирани в една матрица. В зависимост от ситуацията LED-овете биват активирани, деактивирани или просто светлината им е намалена, за да няма заслепяване. Според експертите обаче тази технология е достигнала границите на своето развитие, тъй като било трудно да се вкарат все по-голям брой отделни LED-ове във фара. Така например в Е-класата на Mercedes работи система на Hella с 84 диода – те обаче се оказват недостатъчни за напълно гъвкав контрол на светлинния поток.

Коментари