Новото BMW X3 среща своя предшественик: пораснало и поумняло

Следващото X3 е сериозно пораснало. Многото нова техника го превръща в един доста интелигентен SUV. Проверихме IQ-то му

Кръглото вече не е на мода: фаровете за мъгла (досега кръгли) са изчезнали. Вентилационните отвори в предната броня подобряват коефициента на аеродинамично съпротивление

МОМЕНТ – какво значи пораснал? Изглежда точно като стария. Не e така, тъй като, макар и новото BMW X3 да има същите пропорции като предшественика си с код F25, то е с увеличени размери във всички посоки – благодарение на платформата CLAR, използвана и от новата Серия 5. Почти седем сантиметра е пораснало на дължина новото поколение на SUV-а от Мюнхен. Към тях прибавяме и по сантиметър и половина на широчина и височина. Инженерите са удължили междуосието с 5 см – това обещава по-уютна атмосфера във вътрешното пространство. Но нека първо погледнем какви са промените по външността. Вече ги няма кръглите фарове за мъгла под основните фарове – вместо това предницата прилича на тази на седан версиите, с огромни „бъбреци“ и в топмоторизацията M40i с внушителни вентилационни отвори.

Изцяло дигитализиран централен дисплей срещу доплащане, серийно кокпитът е частично дигитализиран. Фини: превключватели с метално покритие

Определено ще впечатлите колегите с визията на автомобила си. При профила, честно казано, има малко промени. Въпреки това при по-внимателно вглеждане ще забележите доста разлики: извивката на Хофмайстер при новия модел е по-загладена, а сега калниците не са изцяло кръгли. За да бъдат подчертани по-големите размери, серийните джанти са 18-цолови (преди 17-цолови). Джантите на нашия фотомодел бяха 21-цолови и изпълваха калниците доста добре. Задницата на X3 е украсена с по една ауспухова тръба от всяка страна. Без значение от моторизацията. За пазарния старт през ноември 2017 г. са планирани две дизелови моторизации (20d със 190 к.с., 30d с 265 к.с.) и изключително мощният M40i с 360 к.с.

Сравнение с кокпита на предшественика: идентична ергономия, по-семпли уреди и прибиращ се в арматурното табло мултимедиен дисплей

В края на годината ще се присъединят и двата бензинови варианта 20i (184 к.с.) и 30i (252 к.с.). Всички версии на X3 са оборудвани с двойно задвижване и 8-степенна автоматична трансмисия. За сигурен се счита и X3 M с над 400 к.с. – конкурент на Mercedes AMG GLC 63. Сега обаче се връщаме в студиото при нашия X3. Отваряме вратата – изненада! Не е ли това Серия 5? Почти, тъй като интериорът на X3 прилича много на този на седана и превъзхожда същия на предшественика: свободно разположен 10,2-инчов монитор, доплащащите се уреди са дигитални като при Серия 5 и Серия 7.

Повече място за коленете благодарение на порасналото междуосие. Задната седалка е с регулиращ се наклон на облегалката

Декоративните лайстни изглеждат свежо и придават усещане за високо качество. Галванизираните превключватели осигуряват радост при допир – впечатлението е сякаш докосвате масивен метал. Нямаме никакви забележки относно позицията на седене и ергономичността. X3 е чудесен. Както и относно свързаността. Apple CarPlay функционира безжично, Android Auto също е част от оборудването, а SUV-ът може да получава указания и посредством жестове – също както и големите лимузини от Мюнхен. Цветният Head-up дисплей изобразява върху стъклото информацията за пилота на X3. При асистентите моделът също се доближава плътно до Серия 5 и Серия 7.

Сгъване от бутон: задната седалка се регулира частично електрически. Максималната вместимост е 1600 литра

Гамата е наистина широкообхватна: оборудван с частично автономни функции, X3 помага при смяна на пътната лента, както и при поддържането й, а също и при управлението (ще се предлага от декември 2017 г.), предупреждава при напречно движещ се трафик и разпознава кой автомобил е с предимство. Новият SUV на BMW е станал наистина интелигентен, което е радост за водача. Дали обаче и пасажерите се радват? Отзад те разполагат с повече място за главите и коленете заради удълженото междуосие. Дори и много високи пасажери с ръст 1,95 метра се чувстват наистина добре в задницата на X3. За по-добро усещане за простор дизайнерите са удължили панорамния покрив с 12 см назад, а облегалката на задната седалка е с регулиращ се наклон. За по-практичния багажник (550 до 1600 литра) инженерите ни представят страхотна идея. Когато не се използва, щората за багажника може да се прибира в специален отвор в товарния под. Най-после обемистата част няма да пречи в коридора или в гаража! Хубаво е, че новото X3 (от около 80 000 лв.) е интелигентно и офлайн.

Впечатляващи крайни ауспухови тръби за всички модели, освен тях има и атрактивен спойлер за покрива. По-нисък товарен ръб в сравнение с предшественика

ИЗВОД
Макар и да не му личи много – новото X3 е пораснало на дължина. Респективно и предлаганото място на задната седалка е по-голямо. Автомобилът е и по-модерен – интелигентната техника обаче в повечето случаи се доплаща.

Коментари