В НОВИЯ НИ БРОЙ 22-2017 ЩЕ НАМЕРИТЕ

Новият брой на Аутобилд България

ЗА „ТРОШКИТЕ“ И СПИРАНЕТО ИМ ОТ ДВИЖЕНИЕ

Редактор на броя: ИВАН МУТАФЧИЕВ

Миналата седмица началникът на Пътна полиция Бойко Рановски съобщи, че ще се прекратява регистрацията на автомобили със сериозни неизправности. Ще има степени на допустими неизправности и тези с най-сериозните ще бъдат спирани от движение, докато собственикът не ги отстрани. Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

И веднага се чуха гласове, че тази мярка е антисоциална, че така много хора ще останат без коли, много сервизи и търговци на авточасти ще останат без работа и т.н. Но е факт, че ако започнат да се спазват изискванията на германския TÜV например (който спира от движение автомобили дори заради една капчица масло, за което в България се казва: „щом капе, значи има, не се притеснявай“), над 70% от автомобилите в България трябва да бъдат спрени от движение.

Замисляли ли сте се, че в България е изградена и функционира цяла „индустрия“ за поддържане на негоден по европейските (а и по всякакви други нормални) стандарти автомобилен парк в движение и (относително) прилично състояние. Като се започне от вносителите на трошки, мине се през автоджамбазите, които продават излъскани „Уникат“ и „Като нов“ (реално автомобили за скрап на стотици хиляди километри с надлежно „върнати“ до около 140-160 000 км километражи), през хилядите сервизи, хилядите магазини за (неясно какви) резервни части и се стигне до стотиците автоморги, които внасят скрап и го разглобяват за повторна употреба. И всички те – сервизите, авточастите, автоморгите, са оставени без АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ КОНТРОЛ – заради липсата на правила и законова рамка, регламентиращи авторемонтната дейност. В София половината гаражи, стари цехове, складове и бараки са „легални“ или откровено нелегални сервизи [ … ]

НОВАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА МАРКА НА VOLVO ИСКА ДА СПРЕ ТОКА НА TESLA

Дизайнерът Томас Ингенлат вкара Volvo във форма – сега той е шеф на Polestar – и ни показва три нови електромобила.

Напредъкът на американците от Tesla по отношение на електромобилите изглежда недостижим. Въпреки че производството на предварително поръчаните половин милион Model 3 не върви по план и наскоро имаше поредна сервизна акция за Model X поради проблеми с качеството.

Сега Polestar може да се превърне в спасител за електрическия бранш в автомобилостроенето. Polestar? Не сте чували за него? Нищо чудно. Под това име досега шведите предлагаха тунинг пакети за моделите на Volvo – в края на юли обаче получиха нова задача: в бъдеще Polestar ще бъде електрическата марка на Volvo Car Group. Шефът на Polestar Томас Ингенлат представи първия модел на марката – Polestar 1 [ … ]

ТЕМА НА БРОЯ – ЩЕ НИ СГОТВЯТ ЛИ КИТАЙЦИТЕ?

Квота за електромобили, европейски мениджъри, конкурентоспособни автомобили: Китай е на път да се превърне в автомобилна суперсила. Автомобилните фирми от Далечния изток биха могли да се превърнат в сериозна заплаха за европейските производители.

През тази пролет стана ясно, че Китайското правителство подготвя законопроект, според който от 2018 г. в страната ще бъде въведена задължителна квота за електромобили. Едва година по-късно – през 2019 г. – германските производители, базирани в Китай, ще трябва да произвеждат минимален брой електромобили от общия брой коли, слезли от конвейерите. Това извоюва Ангела Меркел при посещението си в страната. Въпреки това VW, BMW и Daimler не могат да си отдъхнат – въвеждането на електрическата квота е само един елемент от пъзела на новата стратегия на източната империя, която застрашава властта на германските автомобилни производители.

Времената, в които китайските производители бяха подигравани заради копирането на чужди модели, недостатъците на тема безопасност и дизайнерските недоразумения, вече са минало [ … ]

КИТАЙСКИ ДИЗАЙН ОТ МЮНХЕН

Атаката от Далечния изток се развива и от Германия: китайският стартъп Nio разработва своите електромобили насред Мюнхен.

„Богенхаузен “ е един от скъпите квартали на Мюнхен. В най-добрите му години тук живееше Борис Бекер, а въпреки лошите му времена тук все още живее бившият шеф на VW Мартин Винтеркорн. Насред този квартал обаче има една обикновена офис сграда, която приютява доста специални наематели. Тук се намира дизайнерският център на един от може би най-вълнуващите към момента автомобилни проекти на света: Nio от Китай.

Централата на фирмата е в Шанхай. Второто седалище: в Силициевата долина, Калифорния, САЩ. А точно тук, в сградата на улица „Мотгеласщрасе“ в Мюнхен, Крис Томасон гледа младите лица на членовете на своя екип. Ръководителят на дизайнерското студио на Nio заема позицията в Бавария и редовно докладва на шефа в Китай – Уилям Ли (42), милиардер и собственик на концерна майка NextEV. Ли не иска нищо друго, освен да произвежда най-добрите и най-бързи електромобили на света [ … ]

BMW 218I ACTIVE TOURER – КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ ПРОВАЛЯТ

BMW се осмели да навлезе в ловните полета на Golf – но Active Tourer ни разочарова.

Звучеше като добър план. ВЗемате пъргавите гени на MINI, добавяте модерен трицилиндров двигател и опаковате всичко това в един гъвкав автомобил, какъвто досега марката не е произвеждала – с Active Tourer BMW стартира голямото приключение да навлезе като изискана марка в пълния с акули басейн на компактните автомобили.

Предно задвижване! Ван! Предателство! – така реагираха феновете, докато други се притесняваха от това, което се случи в продължителния тест на AUTO BILD: ръбестият новак направи разочароващ фалстарт, също както и А-клас на Mercedes преди 20 години [ … ]

ПОВЕЧЕ ТОЧКИ ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ АВТОМОБИЛИ

Дизелов мотор? Да, но само ако има SCR катализатор. Затова отсега насетне ще даваме повече точки за убиеца на азотни оксиди.

Благодаря ви, скъпи читатели! Чухме критиката ви. Или по-точно казано: прочетохме я. На нас също ни направи впечатление, че нещата вече не са правилни. Но нека обясним всичко по реда му.

Беше през лятото, в един наш брой Škoda Superb Combi спечели сравнителния тест срещу чисто новия Opel Insignia Sports Tourer. Измерихме и оценихме всичко, както си му е редът – дотук всичко е ясно. Но тестовите ни автомобили бяха дизелови. И двата двигателя бяха с работен обем от 2 литра, но само Opel бе оборудван с SCR катализатор. Този факт му донесе пет точки повече в сравнение с конкурентите му в раздела за екологична техника, но накрая не му стигнаха четири точки, за да се изравни с Škoda. След това голям брой читатели ни попитаха, дали е възможно автомобил без AdBlue действително да бъде по-добър от модел с модерна техника на бъдещето? [ … ]

СХЕМА НА ТЕСТОВЕТЕ – ТОВА Е ЕКОИНДЕКСЪТ!

Тази стойност ще внесе яснота: на базата на оценки от 6 до 2 новият еко(логичен) индекс ще покаже колко екологични са нашите автомобили и колко пригодена за бъдещето е тяхната техника.

На 1 септември в сила влязоха нови норми за отработените газове. За AUTO BILD това е подходящ повод за въвеждането на необходима нова оценка: екологичния индекс. Да не би AUTO BILD да е станал привърженик на зелените? Не! Екоиндексът има за цел да определи степента на екологичност на тестваните автомобили. Както и да подтиква автомобилните производители да ни предлагат чиста и модерна техника.

Досега не беше така – дори напротив: с манипулирането на отработените газове при дизеловите двигатели се стигна до обсъждането на въвеждане на забрани за движение в градове с повишена концентрация на азотни оксиди. Производителите започнаха да планират спорни ъпдейти на софтуера, противниците на автомобилите настояват за забрана на двигателите с вътрешно горене, а екоактивистите развиха непостижими утопии на тема електромобили. Според изследване на екологичната организация ICCT само десет процента от дизеловите коли с Eвро 6 отговарят на граничната норма Eвро 6 при реални условия. Това означава, че новите автомобили бълват все повече и повече вредни емисии от допустимото – нещата не вървят на добре. Нужно е ново начало – сигнал за това ще бъде екоиндексът на AUTO BILD! [ … ]

ТЕСТ – КОМПАКТНИ ДИЗЕЛОВИ МОДЕЛИ С АВТОМАТИЧНА ТРАНСМИСИЯ

Opel и Peugeot се обединиха. Конкурентите се превърнаха в братя. Ние обаче тестваме кой е по-талантлив.

Напоследък в автомобилния свят се наблюдава нещо странно: сътрудничещи си от години концерни се обединяват. Например френският автомобилен концерн PSA (Peugeot/Citroën) купи досегашната марка на GM Opel. След женитбата на двете марки сега новото „семейство“ трябва да живее заедно. Естествено скоро ще се появят нови общи „деца“.

Какво обаче ще се случи с досегашните „отрочета“, които са „природени“? Затова ние докарахме два силни екземпляра от всяка марка за семеен дуел, за да разберем чии гени са по-силни [ … ]

ТЕСТ – КОМПАКТНИ SUV С ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ

Сърцето казва SUV. А разумът клати глава: прекалено е скъп! Решението е компактни дизелови SUV-ове с икономични дизелови двигатели. Без 4х4 и автоматични скорости.

Времената се променят. В момента високите компактни модели, по-популярни като SUV-ове, се превърнаха в най-търсените на пазара. И клиентите са полудели по тази нова мода. За нашия тест сме събрали три икономични SUV-а. С базови цени до 50 000 лв. те са сравнително изгодни.

И благодарение на малките си дизелови мотори и механичните скоростни кутии, както и на отказа от двойно задвижване, имат разход от около 6 литра на 100 километра. Звучи добре, но ще видим дали е така след теста. Получилият наскоро фейслифт Nissan Qashqai среща Peugeot 3008 и Mitsubishi ASX – за кого ще бъдат аплодисментите накрая? [ … ]

ТЕСТ – 50 ЗИМНИ ГУМИ С РАЗМЕР 225/50 R 17

Зимата вече чука на вратата. В този тест ще ви покажем с кои гуми ще се справите най-добре при зимни условия на пътя.

Спомняте ли си? Преди 12 години в Германия горещо се дискутираше темата за задължителните зимни гуми. Което беше политическа глупост, защото никой реално не можеше да даде дефиниция какво точно е една зимна гума. Но няма значение, тази дискусия имаше ефект: черните кръгли гумени обувки на автомобила привлякоха силно внимание. Както и трябва да бъде.

Но е добре да изясним какво трябва да могат тези гуми. Да пренасят внушителни сили на надлъжно и странично ускорение чрез контактна площ между гумата и пътя колкото пощенска картичка – и то при всякакви метеорологични условия [ … ]

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ – HYUNDAI I30 WAGON 1.4 T-GDI DCT

Като комби Hyundai i30 е удължен с 10 см – и залага не само на голям багажник, но и на динамика – особено с най-мощния бензинов двигател.

Помните ли старата комби версия на Hyundai i30? Да – точно онази, при която сякаш предната и задната част бяха правени от различни дизайнери и изобщо не кореспондираха една с друга. Бързаме да ви успокоим: в новото поколение на модела тази стилова грешка е изчистена. i30 Wagon излъчва цялостна хармония – и дори известна доза динамика.

И това не е напразно обещание – в тестовата модификация с 1,4-литровия бензинов турбодвигател (140 к.с.) и автоматична скоростна кутия с два съединителя моделът е много пъргав [ … ]

ЕКСПЕРТ – БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР Е ИДЕАЛЕН ЗА SUBARU

Динамиката е изключително голяма: днешните победители утре може да се окажат губещи. Или обратното. Какво означава това за японската марка на българския пазар, попитахме човека, който най-добре знае това.

„Ние никога не оценяваме един пазар по неговия размер. Нашето убеждение е, че най-важното е качеството на търговската мрежа. А търсенето е нещо, което ти като производител можеш да насърчиш и така да предизвикаш растеж – казва Давид Дело Стритто. – Ние безрезервно вярваме в експертизата на нашия екип тук, в България: един малък, но изключително сплотен колектив около Владимир Димитров, който много скоро ще върне Subaru на позициите, на които трябва да бъде.“ [ … ]

SECOD HAND VW BUS T4 – ДОРИ И СТАРАТА ЛЮБОВ РЪЖДЯСВА!

VW Bus T4 следва предците си от дълги години. По отношение на цената и култовия статус. С напредване на възрастта се добавя и ръждата.

Едва ли е възможно по-силно скъсване с традициите. С четвъртото поколение на Bulli VW отхвърли и последните реликви от времето на „костенурката“ като задно разположените боксерни двигатели и задното задвижване. Новият Т4 бе по-зрял, по-тих и по-практичен от всякога. С дължина 4,80 метра, много добра шумоизолация, а заради преместването на двигателя отпред товарното отделение вече изглеждаше така, както трябва да изглежда при един транспортер: напълно равно. [ … ]

ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ – АБСОЛЮТНИЯТ АД!

Пред вас са 28 цилиндъра с 1829 к.с. Ралф Петров между удоволствието, лукса и мощността.

Сега нека си представим, че като деца бяхме предпочели да играем футбол, вместо да лежим на дивана пред телевизора; бяхме слушали треньора си и бяхме използвали левия крак за стрелба във вратата, а не само за да се подпираме на него. Бяхме упражнявали ударите си с глава и учили тактиката. Тогава вероятно щяхме да можем да си позволим тези автомобили!

Днес аз мога само да тествам тези три автомобила (такива има в гаража си Роналдо), но и това все пак е нещо. Но първо нека ви разкажа за тях.

Например за Lamborghini Huracán Performante. Този отровнозелен спортист изглежда невероятно. Когато повдигна червеното капаче на централната конзола и натисна намиращия се под него бутон за стартиране, се чувствам така, сякаш десет хиляди души от агитката крещят с пълно гърло [ … ]

ВСИЧКО ТОВА И ОЩЕ МНОГО ЗА СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ, ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ НИ БРОЙ 22/2017

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

Абонамент 1 година – 59 лв. (25 броя)
Абонамент 6 месеца – 32 лв. (13 броя)

Всеки абонат на AUTO BILD България
ще получи подарък
ГОДИШНИК НА AUTO BILD 2016.

Абонаментът се извършва от
дистрибуторска компания Доби Прес ЕООД

За контакти:
ул. Йоан Екзарх № 63
1164 София
Телефони 02/ 963 30 81 и 02/ 963 30 82
abonament@dobipress.bg
dobi@dobipress.bg
www.dobipress.bg