В НОВИЯ НИ БРОЙ 21-2017 ЩЕ НАМЕРИТЕ

Новият брой на Аутобилд България

БОНУС-МАЛУС: НАДЕЖДА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПТП?

Редактор на броя: ДИМИТЪР ПЕШЕВ

По-опасен си на пътя, плащаш повече: принципът на системата „бонус-малус“ е добре познат и използван широко в чужбина. От години за въвеждането на тази система се говори и в България.

Миналата седмица зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обяви в ефира на bTV, че през 2018-а новата схема за премиите на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще бъде наложена и у нас. Очаква се най-опасните на пътя да плащат до три пъти повече, а изрядните водачи да разчитат на oколо 50% отстъпка.

Мярката би била добре дошла – защото единственият начин да накараш българина да спазва правилата е да му бръкнеш в джоба. От друга страна, и самите застрахователи имат изгода от по-високите цени. Тъй че в този момент реакцията на тяхното лоби би могла да се окаже позитивна за намаляване на смъртните случаи при ПТП-та – показател, по който сме водачи в ЕС.

СПОРТНИ ЕМОЦИИ С HYUNDAI – СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

В последните години Hyundai претърпява сериозна метаморфоза и от производител на бюджетни автомобили пое по пътя на премиум моделите.

От практичен брандът иска да се превърне в емоционален – и неслучайно инвестира милиони в моторспорта. Успехите не закъсняват – i20 WRC жъне победа след победа в Световния рали шампионат, а високите технологии от шампионата се оказват ключови за развитието на първия истински спортен модел на марката – i30 N.

Но докато битките на Нювил, Сордо, Падън и Микелсен са твърде далеч от нашите географски ширини, развитието на младите таланти в Hyundai Racing Trophy може да бъде наблюдавано във всяко наше рали. Това е първият едномарков шампионат на марката на планетата – и освен нашенци той започна да примамва и чужденци, които тази година участваха като гост-пилоти в някои състезания. По-важното обаче е друго: че серийните i20 Coupé издържат на тежкото рали темпо – което е доказателство за здравината на автомобилите на компанията ….

Не пропускайте специалното ни приложение към брой 21 – СПОРТНИ ЕМОЦИИ С HYUNDAI.

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ

ЕКОЛОГИЧНАТА ДЕСЕТКА

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ОФАНЗИВА във всички класове: с тези нови модели BMW възнамерява да реагира до 2025 година на нарастващото електрифициране на автомобила.

С PROJECT i (i3 и i8) BMW пое риск през 2010 г. – и плати висока цена: баварците не спечелиха пари с електрическата си подмарка. Въпреки това обаче дългосрочното бъдеще на BMW е електрическо.

Но то е също така безкарбоново, не толкова комплексно – и преди всичко по-шикозно. Преходна роля ще играят вече готовите Plug-in хибриди, които с помощта на 48-волтова бордова мрежа комбинират електрическа мощност до 100 кВт с електрически пробег до 100 километра. Електрическото бъдеще на BMW ще започне през 2021 г. на по-широк фронт с iNext. Тук можете да прочетете кои модели в кои класове ще включва електрическата офанзива на баварците …

СЪЩО КАТО СЕРИЯ 4, GRAN COUPÉ С ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОЩ

Vision Dynamics е името на пионера на i4, който по принцип не е нищо друго освен Серия 4 Gran Coupé с електрическо задвижване.

Моделът ще започне да се произвежда серийно през 2021 г. – почти едновременно с iNext. Два двигателя, двойно з адвижване, Torque Vectoring, задни завиващи колела и частично активно окачване на колелата са сред възможните технически екстри. Монтираната отпред електрическа машина ще бъде с мощност 100 кВт, а отзад – със 160 кВт.

Ще има три степени на мощността: Standard, Sport и Supersport. Последният вариант – също както и при iNext – ще бъде с две отделно задвижвани единици на задната ос …

i5X – ЕЛЕКТРИЧЕСКИ X5

Два или три електромотора. Батерията ще бъде разположена също както и при Tesla между осите.

Оптимизираната електроника за мощността и поевтиняващите цени на електрическите компоненти ще скъсят ценовата дистанция спрямо моделите с двигател с вътрешно горене.

Също така е възможно за старта си през 2025 г. да може да се зарежда индуктивно …

С 4 ХИБРИДА ПРЕЗ БРУКЛИН

Практически тест – преживяванията на AUTO BILD с четири електрифицирани автомобила (три с кабел, един без) в САЩ. Резултатът е изненадващ.

Градът, който никога не спи, е в кома – когато става дума за зареждане на електромобили. Карам Toyota Prius Plug-in, BMW 330e, Hyundai Ioniq Hybrid (без кабел за зареждане) и Kia Optima PHEV.

Следващата обществена станция за зареждане е на разстояние осем километра от жилището ми. Бруклин има 2,8 милиона жители – и само две станции за бързо зареждане. Все пак не сме в Калифорния. Може би трябва да пробвам да заредя вкъщи (със 120 волта)? Невъзможно – паркирам на улицата и кабелът трябва да премине през тротоара. Най-близката станция за зареждане иска непременно моята клиентска карта. Нямам такава. Въпреки това обаче зареждането е безплатно. Моят екологичен супермаркет също е възможност: безплатен ток за зареждане за всички клиенти на магазина …

***

ТЕСТ – FIESTA АТАКУВА – НЕ ПРЕКАЛЯВАТ ЛИ 3-ЦИЛИНДРОВИТЕ С ПЕСТЕНЕТО?

В момента при малките автомобили цари голямо вълнение. Първо Hyundai се намеси с много добре направения i20, след това Seat представи изцяло новата Ibiza, а от есента на пазара е и новото VW Polo.

А какво прави бестселърът на Европа? Fiesta е напълно обновена, Ford естествено говори за ново поколение на модела. С това автомобилът от Кьолн измести Golf от първото място по продажби в Европа. Забележително е, че един малък 4-метров автомобил измества големия VW – кой казва, че всички искат само SUV-ове?

Ако се вгледаме внимателно, ще видим, че техниката на новата Fiesta е до голяма степен позната, като моделът е освежен там, където имаше някои слабости: при комфорта, Infotainment-а и усещането за качество, които вече наистина са по-добри …

НОВИ МОДЕЛИ – JAGUAR E-PACE И VOLVO XC40

Дали са нещо по-добро? Те най-малкото искат да бъдат такива – новите модели с висока позиция на седене на Jaguar & Volvo. Какво могат обаче луксозните SUV-чета в ежедневието?

Това, че са различни, им личи от разстояние поне 50 метра. Jaguar и Volvo, абонирани досега за луксозни лимузини и скъпи SUV-ове, прехвърлят своя бонус по отношение на имиджа в средния клас. Дори малките модели с висока позиция на седене владеят изкуството да изглеждат скъпи и висококачествени.

Новият E-Pace демонстрира своите извивки на задните калници и задни светлини в стила на Jaguar F-Type, а XC40 умело копира дизайнерските елементи на своите по-големи събратя от север …

МОЯТ ПЪРВИ АВТОМОБИЛ – CITROEN XANTIA

„Със Citroen Xantia се научих да карам кола. След 15 години си го купих обратно. Сега остава при мен.“

Той се усмихваше широко и беше доволен, докато за мен, току-що навършил 14 години, сякаш се срути целият свят. Този летен ден през 1994 г. с баща ми се връщахме от дилъра на Citroën. Той ни обясни, че автоматичната трансмисия на нашия Citroën BX не се нуждаела от „настройки“, както беше прогнозирал баща ми, който изобщо не се интересуваше от техниката. Оказа се, че „автоматикът“ просто е завършил земния си път. Или казано по друг начин: повреда на трансмисията!

Пътуването през отпуската, планирано за следващия ден, бе в голяма опасност. Но тогава баща ми направи това, което правеше на всеки няколко години, което му доставяше удоволствие и което аз мразех повече от всичко: той огледа паркинга на дилъра, забеляза един нов Citroën Xantia и отсече: „Вземам го!“ Пробно шофиране? Пазарлъци за цената? Не е интересно, все пак имаме по-важни задачи от купуване на автомобили …

СРАВНЕНИЕ НА КОМБИТА ОТ ВИСОК КЛАС С ИКОНОМИЧНИ 4-ЦИЛИНДРОВИ ДВИГАТЕЛИ

Който кара такава служебна кола, значи работи на хубаво място.

Днес ще си позволим да помечтаем. Разбира се, на автомобилна тема. Ще се абстрахираме от най-предпочитаните в Германия служебни коли – тези на VW, и ще се насочим към по-високия клас модели: Audi A6 Avant, BMW Серия 5 Touring, Mercedes E-клас Т-модел и Volvo V90. Четири комбита от висок клас, които изпълняват всички желания. Тези комбита са оборудвани с дизелов двигател и с автоматична предавателна кутия – но вместо с 6 цилиндъра, моторът разполага само с 4. В случая с BMW това означава 520d със 190 к.с …

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ – KIA STINGER – УЖИЛЕНИ ОТ ЕМОЦИЯТА!

Kia Stinger е поредната стъпка по пътя на успеха – впечатляващата спортна лимузина в стила на традиционно Gran Turismo e с мощност до 370 к.с.

Кой би си помислил преди 20 години, че това е възможно? Kia да прави спортен автомобил – при това неотстъпващ по нищо на благородните германски представители. Да, това е факт: името на този впечатляващ спортен модел е Stinger, а от Kia с право говорят за Gran Turismo.

И наистина: досега от Kia не са имали такъв автомобил!

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ – CITROËN C3 AIRCROSS – РАЗЛИЧНИЯТ

Aircross е симпатичната алтернатива на Opel Crossland – „французинът“ залага на индивидуален характер и огромен брой възможности за персонализация.

Да излизаме и звън пътя ли? Сякаш към това ни подканва въртящият се превключвател на централната конзола – режим за кал, режим за сняг, режим за пясък… Направо като Land Rover! Тук обаче няма нито блокаж на диференциала, нито 4х4
– C3 Aircross разчита единствено на (сравнително) приличен клиренс – 17,5 см. В интерес на истината, в 99% от времето това ще му бъде достатъчно – все пак малкият SUV ще бъде оценен от клиентите си заради високата позиция на седене и просторния интериор.

Надали някой ще планира офроуд експедиция с него – и вероятно най-сериозните предизвикателства ще бъдат „атаките“ на някой друг бордюр. В градската джунгла новият Citroën ще разчита на своята индивидуалност – за да се бори срещу конкурентите си в класа на най-малките SUV-ове …

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ – НОВИЯТ КРОСОУВЪР ARONA

Arona е Ibiza на кокили. Моделът се появява с високи очаквания – и успява да ги изпълни.

Тези числа не са печелившите от тотото, но при този автомобил: 5, 8, 11. В новия Seat Arona ще седите с пет сантиметра по-високо отколкото в „донора“ на техниката Ibiza, мини-SUV-ът е по-дълъг с осем сантиметра, като освен това превъзхожда малката кола на височина с 11 сантиметра.

Arona ще е на пазара в началото на ноември – половин година преди Polo SUV T-Cross. И двата модела използват една и съща платформа с името MQB A0. Arona всъщност е Polo с визия на Ibiza, само че малко по-висок. Това се забелязва най-вече при качване. Пасажерите седят с 5 см по-високо в сравнение с тези в малкия автомобил – това освен по-щадяща кръста позиция осигурява и по-добър обзор. Отзад двама възрастни могат да седят съвсем прилично …

ТЕСТ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ 205/55 R 16 – ЕДНИ ЗА ВСИЧКИ СЕЗОНИ

Да, те наистина съществуват! Всесезонни гуми, които имат добро сцепление при всякакви метеорологични условия. Ние ги тествахме – и ще ви дадем съвети на какво задължително да обърнете внимание при покупката.

Нещо се случва на пазара за гуми: след навлизането на Michelin сега в бурно развиващия се сегмент на всесезонните гуми се намесва и конкурентът Continental. Производителят от Хановер дълго време се противопоставяше на отказа от сезонната смяна на летните гуми със зимни, като се позоваваше на критериите за сигурност и уж неразрешимия конфликт между сцеплението на заснежена и мокра настилка на една и съща гума.

Затова представянето на първите всесезонни гуми на Continental – AllSeasonContact – през пролетта на тази година се превърна в истинска сензация …

SECOND HAND – VOLVO XC60 – СТАРИ ПРИЯТЕЛЮ, КОЛКО СИ ДОБЪР!

Елегантният компактен SUV на Volvo вече не е първа младост. Но тъй като качеството в дългосрочен план е високо, купувачите могат да усетят това само по цената.

Amazon, „Гърбушкото“ или 240 kombi – за тях се сещаме, когато стане дума за стари модели на Volvo. И почти никога за ХС60. Всъщност шведите още преди 8 години допълниха гамата си с този компактен SUV и привлякоха изключително много нови клиенти. И вече почти никой не си спомня за старите ръбести модели на марката.

От дебюта на спортното 850 преди 26 години и старта на закръгленото V40 през 1996 година шведската марка се купува заради, а не въпреки дизайна си. И ХС60 не прави изключение от това правило. Издигащата се стръмно нагоре странична линия излъчва динамика и сигурност. Цената за това обаче е в най-добрия случай среден обзор …

ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ – ДРАГ С РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ – УЧИЛИЩНИЯТ АВТОБУС ВДИГА ПУШИЛКА!

С него никога няма да закъснеете за първия учебен час: този училищен автобус е оборудван с реактивен двигател – AUTO BILD се повози.

Герд Хаберман си е подготвил домашните работи и е готов за училище. Училищният му автобус е на стартовата линия, пред нея има четвърт миля асфалт, а след това е финалът. Шофьорът на автобуса Хаберман се е стегнал здраво с коланите за седалката си (как не го боли), притваря очи и три пъти вдишва и издишва силно. Това, което следва, е изключително бързо, внушително и брутално, прекалено опасно, за да може да си позволи и най-малката грешка.

Човекът го прави от години, но въпреки това действието не се е превърнало в рутина. „Потеглям“, казва тихо той. И дава газ …

ГЛАСУВАХТЕ ЛИ В АНКЕТАТА НИ „ЗЛАТЕН ВОЛАН 2017“?

ВСИЧКО ТОВА И ОЩЕ МНОГО ЗА СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ, ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ НИ БРОЙ 21/2017

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

Абонамент 1 година – 59 лв. (25 броя)
Абонамент 6 месеца – 32 лв. (13 броя)

Всеки абонат на AUTO BILD България
ще получи подарък
ГОДИШНИК НА AUTO BILD 2016.

Абонаментът се извършва от
дистрибуторска компания Доби Прес ЕООД

За контакти:
ул. Йоан Екзарх № 63
1164 София
Телефони 02/ 963 30 81 и 02/ 963 30 82
abonament@dobipress.bg
dobi@dobipress.bg
www.dobipress.bg