В НОВИЯ НИ БРОЙ 16-2017 ЩЕ НАМЕРИТЕ

Новият брой на Аутобилд България

ДА БЪДЕМ ПОЗИТИВНИ!

Редактор на броя: ДИМИТЪР ПЕШЕВ

В редакцията умувахме доста как да започнем този брой. Не, не бива да е с нещо тъжно – да оставим черната статистика настрана. Аз лично имам с какво да се похваля: в последните две седмици минах три пъти по магистрала „Тракия“ и оцелях – аз самият, както и автомобилите, които карах. Освен това спирам направо брилянтно – след третия турски ТИР, който изпреварва в насрещното без никаква видимост и изхвърля кола от пътя пред мен, много бързичко научих, че „моето платно“ е доста разтегливо понятие… Особено когато се намесят 40 тона, бързо разбираш, че далеч по-важни от Закона за движение по пътищата са законите на физиката!

Именно в този ред на мисли се сещам за онази стара поговорка, която често виждахме в детските книжки, придружена от рисунка на два козела на един мост. А именно: „По-умният винаги отстъпва.“ Стига да има възможност… Пазете се и приятно четене!

PORSCHE ПЛАНИРА ЕЛЕКТРИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ …

Porsche без ауспух? Без подобаващ звук и двигател с вътрешно горене? Фирмата за спортни автомобили възнамерява да смени посоката и да се ориентира към електромобили.

Хората от Porsche дали са наясно какви ги вършат? От Щутгарт възнамеряват да преоборудват Macan, който с 95 000 продадени екземпляра е най-продаваният модел на марката за изминалата година, към електрическо задвижване.

След него идва ред и на по-следващото поколение на Cayenne – през 2025 г., а към неизвестен момент 911 ще се присъедини като Plug-in хибрид. Време за промяна в Porsche! Постепенно двигателите с вътрешно горене ще отпадат, а в Porsche биха могли да направят нов електромобил като заместник на слабо продаващите се Boxster и Cayman.

„Нямаме друг избор, ако искаме да достигнем стойностите на CO2, които сме си поставили за цел“, казва шефът на Porsche Оливер Блуме …

… А AUDI ПРАВИ SUV-COUPÉ

А Audi? Ще пусне през 2019 г. луксозния SUV Q6. С дизелов и бензинов двигател.

Внимавайте да не се припознаете! Q6 на снимката няма нищо общо с Audi e-tron quattro, който все още е във фаза на разработка. Докато e-tron ще се появи като електромобил през 2018 г., то Q6 е от стария свят. SUV-Coupé-то е предназначено за традиционните клиенти, чиято екологична съвест е задоволена, щом под капака работи Plug-in хибрид.

Обозначението Q плюс четна цифра се използва от Audi за спортно-елегантните Coupé версии. Q4 е Q3 Coupé, Q8 ще бъде значително по-красиво Q7. Единствено при Q2 маркетинговите стратези поеха в по-различна посока. Но когато един ден Audi пусне на пазара дълго отлаганото Q1, гамата от нечетни и четни цифри при наименованията на моделите ще бъде окончателно окомплектована …

АUDI Q7 E-TRON QUATTRO – SUV-ЪТ С МНОГО ЛИЦА

Екологичен, спортен и комфортен: „хибридният“ Q7 със зареждане от контакта е всестранен талант и въплъщава в себе си фойерверк от високи технологии.

С този автомобил трудно ще ви липсва нещо: със 700 Нм и 373 „коня“ (системна мощност) ускорява като торпедо, не позволява на неравностите да разместват пломбите ви, а благодарение на пакета от батерии и електродвигателя изминава до 56 км изцяло на ток. Е, поне според данните на производителя – иначе във всекидневието 2,6-тонната машина се справя с около 35-40.

Интелигентният мениджмънт на хибридната система изчислява кога е най-ефикасно Q7 да се движи изцяло на ток и кога си заслужава да запазите енергията в батериите за по-късно, когато ще влизате в жилищна зона например. е-tron целенасочено оказва съпротивление на педала на газта с цел максимална икономия на гориво. Благодарение на всичко това „дебеланкото“ се задволяваше средно с около 7,5 л по време на нашия тест …

TESLA MODEL 3 – ПРОБИВ ИЛИ ПРОПАДАНЕ

На 28 юли Tesla достави първите електромобили Model 3 на клиенти. Този модел ще реши бъдещето на фирмата. ЗАСЕГА Е СИГУРНО: това няма да бъде масовият електромобил.

В югоизточния край на завода на Tesla във Фримонт до Сан Франциско има малка тестова отсечка. Отвън през портата на халето има място, на което могат да бъдат опънати няколко шатри и подвижен бар. Не се изисква много, за да бъде направено едно представяне – какъвто е случаят този петък: приветствия, радост, екстаз. Най-вероятно няколко мъже и жени ще държат приветствени речи.

Преди няколко години AUTO BILD бе свидетел на такова събитие – при първите доставки на Model S. Сега е ред на Model 3. Масовият модел. Или „електромобилът за 60 000 лв.“. Автомобилът, за който 400 000 души платиха преди 15 месеца по 2000 лв. капаро. Досега не е имало по-желан автомобил от четвъртия електрически модел на Tesla, за който се твърди, че ще постави началото на „електрическата мобилност за всеки“. Което, разбира се, са глупости. Защо?

4 НОВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОДЕЛА ОТ ŠKODA

С техника от Волфсбург ŠKODA навлиза в електрическата мобилност от 2020 г. Рецептата на успеха е много място и вълнуващ дизайн. Както и изгодни автомобили. Ще ви представим четирите електромобила на чехите.

Трудни времена настъпиха за дизеловите автомобили. Дълги години гаранция за печалби и спазване на нормите за вредни емисии, сега техният имидж сериозно пострада. Наближават забрани за движение, цените на употребяваните автомобили спадат. И докато японците вече са си написали домашните с екологичните и икономични хибриди, европейските производители сякаш още са неподготвени за новите времена.

Тъй като първите електромобили с пригоден за ежедневието пробег от около 500 километра и цени, близки до тези на колите с двигатели с вътрешно горене, ще се появят едва след 3 години. Което означава, че моделите вече са решени и развитието им напредва с големи стъпки. Новата ситуация на пазара накара и Škoda да преосмисли своето бъдеще …

RENAULT ZOE – АВТОМОБИЛНА СВОБОДА?

Renault пусна нова версия на своя електромобил Zoe с увеличен капацитет на батерията – 41 кВтч вместо досегашните 22 кВтч. Което означава реален пробег от 300 километра и повече свобода на движение.

Renault улови съвсем рано посоката на времето и още преди пет години представи на пазара електромобила Zoe. Междувременно (след 300 000 произведени екземпляра) французите от Renault придобиха огромен опит и се превърнаха в производител номер 1 на електромобили на Стария континент.

Оборудван с новата батерия Z.E.40, Zое вече предлага рекорден пробег от 400 км според цикъла NEDC, което е два пъти повече от пробега, който моделът предлагаше при дебюта си. Новата батерия Z.E.40 има пробег от 300 км в реални пътни условия при шофиране в градска и извън градска среда, като дава на водачите повече спокойствие и възможност за изминаване на по-дълги разстояния …

НОВИЯТ FORD FIESTA 2017 – БЕЗ СИЕСТА ЗА FIESTA

AUTO BILD поработи на конвейера и тества един от първите произведени автомобили.

Очакваният с голям интерес нов Ford Fiesta е от онези автомобили, от които просто не ти се слиза: шофирането им е удоволствие, съчетано с непрестанни открития и изненади. При това приятни.

След първия ни тест категорично може да заявим, че седнете ли веднъж зад волана, подадете газ, свързали сте смартфона с мултимедийната му система, за да слушате любимата си музика, шофирането се превръща в повече от песен.

Но преди да разкажем подробностите, нека първо ви отведем за кратко в производственото хале …

ВИСОКИЯТ КЛАС НА VW – КОЛКО PHAETON СЕ КРИЕ В ARTEON?

Новият Arteon трябва да замести не само СС, но и Phaeton. Но дали успява? На този въпрос ще отговори нашият сравнителен тест.

Знаков модел на VW – в това трябваше да се превърне Phaeton, произвеждан отчасти на ръка от 2002 до 2016 година в „Стъкления завод“ в Дрезден. Техническите и финансовите усилия бяха изключителни, същото може да се каже и за загубата от всеки произведен автомобил – около 56 000 лева.

Позиционираният между Passat и Phaeton СС също не се превърна в бестселър. Но новият Arteon в модерния дизайн на купе трябва да се справи по-добре от неуспешните си предшественици. Да, правилно сте разбрали: Arteon трябва едновременно да замести СС и Phaeton.

И това е много учудващо, защото Arteon също като Golf е базиран на модулната платформа с напречно монтиран двигател, докато Phaeton ползваше напълно индивидуална платформа …

СЛЕД ГРАН ПРИ НА УНГАРИЯ – ЗАКУСКА ЗА ШАМПИОНИ

Веднага след финала на Формула 1 на „Хунгароринг“ отборите имаха възможност да тестват на воля своите болиди. AUTO BILD България успя да надникне зад плътните завеси.

Днес менюто предвижда суфле с пармезан, телешко с манатарки и тирамису. „Густо бомбастико!“ Рикардо ди Бари потрива доволно ръце и се скрива в миниатюрната кухня в дъното на жълтия, добре климатизиран моторхоум с черен надпис Renault Racing. В преддверието, зад елегантен барплот неговите помощнички старателно белят лук и режат свежи листа босилек. Рикардо е главният готвач на тима на Renault във Формула 1.

Нико Хюлкенберг и Джолиън Палмър са луди по блюдата на италианеца, който вече седем години готви за пилотите на французите. „Не броим калориите, но се съобразяваме със съветите на физиотерапевти и лекари“, издава шефът на кухнята. А коя ли е храната, която прави състезателите толкова бързи на пистата? „О, това, разбира се, е тайна – изведнъж става сериозен моят събеседник …

ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ТЕСТ – C 250 D 4MATIC T AVANTGARDE

С-клас пое по трасето на маратонския ни тест в невинен бял цвят. И след изпълнени със стрес 100 000 километра достигна до целта с почти бяла престилка.

Звездата на радиаторната решетка означава много. Тя тежи като бетон. Защото всичко освен върхови постижения е неприемливо, няма право на провали. Дори и само рекламният слоган на марката „Най-доброто или нищо“ не позволява никакви „издънки“. Това се отнася и до нашия тестов автомобил.

В интериора този С-клас е изискан почти колкото S-клас. Висококачествени материали, перфектна изработка – едва ли е възможно да ви посрещне по-благороден интериор. Изискано дърво, кафява кожена тапицерия със светли шевове (шефът на тестовия екип Андреас Май: „страхотна“, Матиас Мьотч: „отвратителна“).

Тестовият автомобил е оборудван с целия технически фойерверк от асистиращи системи включително и двойно задвижване. От дългия списък с опции са добавени екстри за близо 52 000 лева, като цената достига 150 000 лева …

ТЕСТ НА НАЙ-СПОРТНИТЕ КОМПАКТНИ МОДЕЛИ

Нагоре, надолу, наляво, надясно! Нашият спортен тест прилича на возене на въртележка. Ще изправим един срещу друг най-наточените компактни модели и ще определим най-якия.

Най-бързата увеселителна железница на света се намира в Абу Даби. Там влакчетата на Formula Rossa се движат с над 240 км/ч по релсите. В арабската пустиня определено има и разплакани возещи се.

На нашата писта обаче ние ще изведем машини, които вдигат до 280 км/ч. Audi TT RS с много мощния си 5-цилиндров мотор. Или Honda Civic Type R: вдигайки максимално темпо от 270 км/ч от своя 4-цилиндров турбодвигател с 310 к.с., тя може спокойно да се присмее на влакчето в Абу Даби. Audi и Honda са само два от осемте автомобила, които сме докарали за сравнението на компактните суперспортисти през 2017 г.

Тоест събрали сме най-расовите модели в тази лига. Искаме да разберем кой е най-бързият на асфалта и кой ни въодушевява най-много …

CONTINENTAL TECHSHOW 2017 – БЪДЕЩЕТО Е ЕЛЕКТРИЧЕСКО

През 2023 година автомобилните компании вероятно ще разработят последните си поколения бензинови и дизелови двигатели. След това инвестициите в тях едва ли ще бъдат вече рентабилни.

В навечерието на автомобилния салон във Франкфурт IAA технологичната компания Continental представи новите си разработки, свързани с електрическата мобилност. По отношение на серийното приложение на своите компоненти и богатото портфолио от инженерни решения Continental е сред пионерите в този сегмент. От 48-волтовия мек хибрид до високоволтовите задвижвания в електромобили и хибриди.

Впечатляващи са използваните вече в серийното производство от различните марки постижения на концерна при мощните високоволтови задвижващи модули с недостигнат до момента от конкуренцията капацитет, значително ограничени размери и силно редуцирано тегло. Има и други нови технологични решения на Continental, които бяха демонстрирани предпремиерно в рамките на традиционното Tech Show: най-вече изобретения, свързани със зареждането на електромобилите …

SEAT IBIZA (6J/6P) ОТ 7000 ЛЕВА – ГОРЕЩА КРЪВ ИЛИ УБИЕЦ НА УДОВОЛСТВИЕ?

Този Seat Ibiza не изглежда остарял дори и след 9 години. Но дали същото може да се каже и за техниката?

Ще повярвате ли, че в нашия зелен Seat има доза Lamborghini? Звездният дизайнер Люк Донкерволке отговаряше за дизайна на горещите спортни автомобили от Сант‘Агата Болонезе, преди да се премести в Испания през 2005 година и да стане главен дизайнер на Seat. Негово дело е четвъртото поколение на бестселъра с интересен дизайн, остри ръбове, агресивна предна част и стегната задница, който винаги привлича погледите, особено в комбинация с ярките цветове на лаковото покритие.

За разлика от своите подчертано сериозни братовчеди от същия концерн Polo и Fabia малкият „испанец“ не само носи името на младежкия остров на вечните партита, но и се опитва да бъде автомобилът с гореща кръв в това трио. Под впечатляващите ламарини се крие наложилата се платформа PQ25/A05 на концерна VW. И докато предишните поколения на Ibiza имаха по-скоро лоша слава, представеният през 2008 и модернизиран през 2012 и 2015 година модел е подобрен значително и почти не дава поводи за сериозна критика …

ПО СТЪПКИТЕ НА АСТРИД ЛИНДГРЕН – НИКОГА НЕ Е КЪСНО ЗА ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО

Смоланд е райската градина в книгите на Астрид Линдгрен. С Volvo XC60 пътешестваме през тази част на Швеция, която е много близо до мечтата за светло и идилично място.

В нашия свят е сравнително лесно да се направиш на идиот. Като възрастен. Например ако си възрастен, който се държи детински. Астрид Линдгрен е обичала, когато малки и големи деца не са се придържали към правилата и не са искали да пораснат. „Няма такова правило, че стари жени да не могат да се катерят по дърветата“, казала тя веднъж. Ще се занимаем с голямата писателка и за няколко дни ще се върнем в детството си.

По-точно в Смоланд, провинция в Южна Швеция, която мнозина от нас – бъдете честни – свързват с Ikea. В истинския живот Смоланд е страната на Астрид Линдгрен. Тук на всеки ъгъл се отваря прозорец от нейния живот и нейното творчество.

Насред тази райска градина се намира Вимербю, нейното родно място. Сцена и вдъхновение за всичките й книги и истории, които тя ни е подарила …

ГЛАСУВАХТЕ ЛИ В АНКЕТАТА НИ „ЗЛАТЕН ВОЛАН 2017“?

ВСИЧКО ТОВА И ОЩЕ МНОГО ЗА СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ, ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ НИ БРОЙ 16/2017

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

Абонамент 1 година – 59 лв. (25 броя)
Абонамент 6 месеца – 32 лв. (13 броя)

Всеки абонат на AUTO BILD България
ще получи подарък
ГОДИШНИК НА AUTO BILD 2016.

Абонаментът се извършва от
дистрибуторска компания Доби Прес ЕООД

За контакти:
ул. Йоан Екзарх № 63
1164 София
Телефони 02/ 963 30 81 и 02/ 963 30 82
abonament@dobipress.bg
dobi@dobipress.bg
www.dobipress.bg