Без маскировка: новото Volvo V90

Volvo обновява своята гама: комбито от висок клас V90 беше заснето от шпионски фотографи. Мястото на премиерата на новия модел все не е ясно

Volvo просто няма късмет: за пореден път снимки на комбито от висок клас V90 „изтекоха“ в Мрежата. И докато първите бяха на умален модел, то новите, публикувани от шведското издание Teknikens Värld, разкриват задната част на истинската кола без маскировка.

V90 e комби версията на S90, което ще дебютира официално на изложението в Детройт (11-24 януари 2016 г.). Докато лимузината има характерни С-образни стопове, задницата на V90 прави впечатление на малко по-солидна. Светлините й стигат до покрива, а новата моделна линия е нещо като микс от ХС90 и прототипитe Concept Coupe и Concept Estate. И докато предишният модел „компилираше“ техника от Mondeo, Galaxy и Mazda6 (от 1999 г. шведската компания беше собственост на японците), сега всичко е ново.

През 2010 г. Volvo стана собственост на Geely. В Китай това е голямо име – през 2014 г. компанията е произвела 430 000 автомобила, но в интерес на истината не е добре позната извън Азия. Част от Geely е и London Taxi, производител на легендарните таксита в Лондон. Оттакто китайците имат думата, Volvo инвестира 11 млрд. долара в нови продукти. Първият автомобил на шведите под новата „шапка“ беше ХС90, съвсем скоро ще дойде и S90, а през лятото ще дебютира и V90.

5- и 6-цилиндровите мотори остават в историята

Подобно на лимузината, и V90 ще използва новата високотехнологична и гъвкава платформа SPA на Volvо. За задвижването няма да се грижат 5- и 6-цилиндрови агрегати, а нови 4-цилиндрови мотори с турбо и обем 2,0 л. Спектърът на мощността се простира от 250 до 320 к.с., а при дизелите – от 190 до 225 к.с. Ще има и Plug-in хибрид (T8 Twin Engine) с бензинов двигател с вътрешно горене, електромотор на задната ос и системна мощност до 400 к.с.

V90 пази лосове, коне и крави

На борда на V90 има най-модерни системи за сигурност, сред които асистент за полуавтономно шофиране и подобрена система CitySafety. Тя има специална функция за разпознаване на големи животни както при дневно, така и при нощно шофиране. „Рискът от удари с лосове, коне и крави може да бъде намален и дори изцяло отстранен благодарение на спирачни намеси.“ Моделът ще бъде пуснат на пазара през лятото на 2016 г., очакваме цената му да бъде около 88 000 лева.

Коментари