Автомобилните изобретения на годината

Интернет-сайтът Popular Science е избрал десетте най-важни изобретения при автомобилите за 2015 година. Сред тях са: HD огледало за обратно виждане, Android Auto и 3D суперспортист

Трето място: първият Supercar от 3D-принтер и разбиващия всичките ни представи факт, че „отпечатването“ на автомобил може да трае само няколко минути и да спести 90 процента от емисиите на СО2. Освен това Blade на Divergent Microfactories е и доста красив.

Според Popular Science сред 10-те най-добри иновации при автомобилите за 2015 година е HD огледалото за обратно виждане. При натискане на бутон огледалото се превръща в екран и показва изображението от HD камера, разположена в задната част на автомобила. Тя осигурява не само изображения с висока резолюция, но и се адаптира към светлинните условия. Друго изобретение, което е впечатлило екипа на Popular Science: военният автомобил Oshkosh JLTV. Той е избран, защото комбинира много добре две доста различни качества. Въпреки че JLTV е сигурен колкото лек танк, той може да се движи извън пътя бързо и пъргаво колкото състезателен автомобил от Baja 1000. Естествено, производителят трябва да докаже това и затова моделът ще участва в това рали, което се смята за едно от най-тежките в света.

 

Десето място: иновациите при BMW Серия 7. Най-вече каросерията с карбоново ядро и управлението с жестове, което прави шофирането още по-сигурно. Девето място: военният автомобил Oshkosh JLTV. Той е избран, защото комбинира много добре две доста различни качества. Въпреки че JLTV е сигурен колкото лек танк, той може да се движи извън пътя бързо и пъргаво колкото състезателен автомобил от Baja 1000. Производителят трябва да докаже това и затова моделът ще участва в това рали, което се смята за едно от най-тежките в света.  Осмо място: огледалото за обратно виждане на Cadillac CT6. При натискане на бутон се появява HD изображение на пространството зад автомобила. Естествено, камерата може да се адаптира към лошите светлинни условия и да коригира яркостта на картината. Седмо място: системите за сигурност на Volvo XC90. Шведският SUV XC90 просто не иска да участва в инциденти. И при най-малката опасност от драскотина водачът получава предупреждения от радари, камери и асистенти, а ако не реагира, системата се намесва автоматично. Ако има опасност от сблъсък, коланите се обтягат, за да може никой да не бъде наранен. Шесто място: Model X. С модела си Х Tesla създаде един анти-SUV. Той е бърз (0 до 100 км/ч за 3,2 секунди), има добра управляемост (заради ниския център на тежестта) и е изключително готин („летящи“) врати. Единствено цената е доста висока: поне 150 000 лева. Пето място: трите двигателя на Honda NSX. Да, в този елегантен спортист наистина работят 3 двигателя. При NSX Honda комбинира V6 битурбо и електромотор отзад с два електромотора на предните колела. Общата мощност достига близо 600 к.с. Четвърто място: първият мотоциклет с компресор и регистрация за обществените пътища. Kawasaki Ninja H2 развива 200 к.с. и максимален въртящ момент от 133,5 Нютонметра. Трето място: първият Supercar от 3D-принтер и разбиващия всичките ни представи факт, че „отпечатването“ на автомобил може да трае само няколко минути и да спести 90 процента от емисиите на СО2. Освен това Blade на Divergent Microfactories е и доста красив. Второ място: Android Auto. През 2015 година автомобилът и смартфонът вече са свързани постоянно. Въпросът беше: кой ще спечели надпреварата Apple CarPlay или Android Auto. И победителят е Android Auto. Благодарение на разпознаването на глас, картите с актуални данни за трафика и навигацията до следващия Starbucks. Първо място: най-бързият автономно движещ се автомобил. Audi RS7 Race Pilot е най-бързия роботизиран автомобил на света с максималната си скорост от 239 км/ч. Той доказва: сензорите, камерите, GPS и обучаващите се компютри могат да се справят със сложните ситуации не по-зле от човека.
<
>
Девето място: военният автомобил Oshkosh JLTV. Той е избран, защото комбинира много добре две доста различни качества. Въпреки че JLTV е сигурен колкото лек танк, той може да се движи извън пътя бързо и пъргаво колкото състезателен автомобил от Baja 1000. Производителят трябва да докаже това и затова моделът ще участва в това рали, което се смята за едно от най-тежките в света.

 

 

Коментари