Hyundai i30 Kombi 1.6 CRDI Style: Надежден и след 100 000 км

Компактният модел от Корея е най-добрият автомобил в продължителните тестове досега. Само да не бяха тези слабости в детайлите…

НИЩО. НУЛА. ЗЕРО. Когато не се случва нищо, тогава всичко е интересно колкото 0:0 или бяла стена. И не си струва за него да се пише в AUTO BILD. Но този път голямото Нищо осигурява една страхотна история, която си струва да разкажем: защото за 100 000 километра на Hyundai i30 Kombi не му се счупи НИЩО, като изключим изгорялата лампа за осветяване на регистрационния номер. Никакъв дефект, никаква повреда, никаква ръжда. С оценката си отличен 6 „кореецът“ е най-добрият автомобил от продължителните ни тестове досега. Страхотно, нали?

Да натоварим малко риба в Болтенхаген? Не е проблем, полезният товар на i30 е до 469 килограма
Да натоварим малко риба в Болтенхаген? Не е проблем, полезният товар на i30 е до 469 килограма

Но сега ще споменем само нещата, които накрая донесоха 4 досадни наказателни точки на комбито. Дреболии, които леко нарушават симпатичното впечатление от лесния за управление и просторен спътник с голям багажник. Новият цар на надеждността ни допадна веднага с приличното си окачване и кормилното управление, което е категорично по-добро и информативно от това на по-големия Hyundai i40. Може и да не е съвсем перфектно, някои водачи избираха по-стегнатия режим Sport, но трябва да отбележим: марката се развива прекрасно по отношение на динамиката на управлението.

Издигаща се назад линия на прозорците: много модерна в момента, но ограничава обзора
Издигаща се назад линия на прозорците: много модерна в момента, но ограничава обзора

И затова при сравнение с други компактни автомобили по-силно впечатление ни правят ненужните слабости в детайлите. Например високият шум при движение, тъй като между пътя и пътниците липсва шумоизолация. „Автомобилът е много прозрачен надолу в акустично отношение“, казва колегата Мартин Путц. В зависимост от маршрута 1,6-литровият дизелов двигател звучи различно: ръмжащ и шумен в града, където във взаимодействието между реакциите и прецизната скоростна кутия ни направи впечатление турбодупката, но и спокоен и успокояващо тих на магистралата.

Както и можеше да се очаква, малкият работен обем имаше някои критици, на които не им достигаше въртящият момент, но като цяло автомобилът получи най-вече добри оценки за бързото придвижване при дълги пътувания, големия пробег и средния разход на гориво в теста от 6,7 л/100 км. Но когато се кара агресивно и при високи обороти, CRDi проявява склонност да си „хапва“ масло: за цялата дистанция на AUTO BILD трябваше да долеем 6,5 литра. С ненатрапчивите си характеристики този дизелов двигател подхожда на Hyundai, който прави почти всичко добре.

Ясни линии и форми. Hyundai преди не предлагаше толкова непреходен дизайн
Ясни линии и форми. Hyundai преди не предлагаше толкова непреходен дизайн

Ясни уреди, солидна изработка, като изключим евтините стелки в багажника и пластмасата с различен цвят на вратите и арматурното табло. Лошата видимост назад и настрани – а при i30 и напред вляво – се дължи на модните наклонени колони на покрива. При конкурентите като Opel, Ford или Kia ситуацията е почти същата. По-досадно става, когато по неясни причини парктроникът на i30 включи постоянното си предупреждение – и малко след това замлъкне също без конкретна причина.
Като цяло ни се струваше, че електрониката и развлекателните системи са едно поколение по-стари от модела. Водачите на тестовия автомобил понякога се изнервяха страхотно най-вече от навигационната система.

Картите бяха остарели, нито заобикалянето на задръствания, нито изображенията бяха модерни. Освен това дори и при най-тъмни настройки дисплеят свети прекалено ярко и при паркиране през нощта не позволява да видите страничните огледала. Ако ви търсят по телефона, картата изчезва от екрана и се появява със закъснение. Bluetooth връзката страда от дигитална амнезия – достатъчно бе кратко изключване на двигателя за зареждане с гориво, за да забрави всичко. Тоест всеки път трябваше да свързваме мобилния си телефон отново. Наистина на борда разполагате с 4 USB букси, но те предлагат много слаб заряден ток. Радикалното мнение на колегата Хенинг Хинце в бордния дневник: „Не особено добра електроника.“ При това Hyundai щеше да се размине с това фиаско, ако във фирмения сервиз бяха качили готовата актуализация за навигационната система. Това бе забравено също като коректното регулиране на десния фар, който постоянно заслепяваше насрещното движение – което се потвърди едва при финалното разглобяване. Тези пет точки (лампа на регистрационния номер, шумоизолация, Bluetooth, навигация и къси светлини) не позволиха на Hyundai да получи оценката мечта пълно 6.

Но дори и с оценка 6- той успя да изпревари предишния шампион в класацията на AUTO BILD – а също и предишния модел. При продължителния тест старият i30 не само натрупа 20 наказателни точки, но и беше ръждясал доста силно. Този път корозия изобщо няма. Тоест в Hyundai са подобрили антикорозионната защита. И това е чудесно.

Продължете на следващата страница …

Коментари