13 мита за шофирането през зимата

Нямало проблем да се пие греяно вино, преди да шофирате – алкохолът се изпарявал. Още за тази и други градски легенди – в тази публикация

Няма такова нещо, в Германия дори е забранено да държите автомобила запален на празен ход. Преди двигателят да загрее, няма как да отделя топлината – а докато това стане, вече ще сте изстъргали стъклата.
1. Когато двигателят е включен, стъклото се размразява.
1. Когато двигателят е включен, стъклото се размразява. Няма такова нещо, в Германия дори е забранено да държите автомобила запален на празен ход. Преди двигателят да загрее, няма как да отделя топлината – а докато това стане, вече ще сте изстъргали стъклата.
2. От греяно вино не можеш да се напиеш Няма такова нещо – алкохолът се изпарява чак при 78 градуса, а греяното вино не достига тази температура.
2. От греяно вино не можеш да се напиеш
Няма такова нещо – алкохолът се изпарява чак при 78 градуса, а греяното вино не достига тази температура.
3. Забранено е да караш с костюм на дядо Коледа Отчасти това е истина – в Германия шофирането с одеждите на добрия старец е позволено, но ако се стигне до ПТП, застрахователите могат да откажат да ви платят щетите по каско.
3. Забранено е да караш с костюм на дядо Коледа
Отчасти това е истина – в Германия шофирането с одеждите на добрия старец е позволено, но ако се стигне до ПТП, застрахователите могат да откажат да ви платят щетите по каско.
4. Зимните гуми са задължителни Поне засега в България не са. При катастрофа на заснежен път обаче в Германия застрахователите могат да откажат плащане, ако колата е била без зимни гуми.
4. Зимните гуми са задължителни
Поне засега в България не са. При катастрофа на заснежен път обаче в Германия застрахователите могат да откажат плащане, ако колата е била без зимни гуми.
5. Дизелът кристализира при много ниски температури Вярно е. Дизеловото гориво не замръзва, но при температури под -22 градуса по Целзий (а при некачествено гориво – и при по-високи) се образуват парафинни кристали, които полепват по горивопроводите.
5. Дизелът кристализира при много ниски температури
Вярно е. Дизеловото гориво не замръзва, но при температури под -22 градуса по Целзий (а при некачествено гориво – и при по-високи) се образуват парафинни кристали, които полепват по горивопроводите.
6. Включете парното чак 15 мин след стартиране на мотора Много ценен съвет! Прекалено ранното включване на отоплението удължава фазата на загряване на двигателя и по този начин намалява живота му.
6. Включете парното чак 15 мин след стартиране на мотора
Много ценен съвет! Прекалено ранното включване на отоплението удължава фазата на загряване на двигателя и по този начин намалява живота му.
7. През зимата мога да украсявам автомобила си, както си искам Естествено, че не е вярно. За допълнителни светлини, отвличащи вниманието, могат да ви санкционират – и в Германия при евентуално ПТП да не получите обезщетение по застраховка.
7. През зимата мога да украсявам автомобила си, както си искам
Естествено, че не е вярно. За допълнителни светлини, отвличащи вниманието, могат да ви санкционират – и в Германия при евентуално ПТП да не получите обезщетение по застраховка.
8. Замръзнала ключалка се отваря с нагорещен ключ Вярно е – понякога е достатъчно съвсем леко нагряване. Обаче ако нагорещите ключа до червено, ще трябва да го изхвърлите на боклука.
8. Замръзнала ключалка се отваря с нагорещен ключ
Вярно е – понякога е достатъчно съвсем леко нагряване. Обаче ако нагорещите ключа до червено, ще трябва да го изхвърлите на боклука.
9.Нагревателят на стъклото ни „освобождава“ от стъргането Може да ни помогне, но в Германия нямате право да държите автомобила включен на празен ход, а консумацията на ток от акумулатора при загасен мотор е прекалено голяма.
9. Нагревателят на стъклото ни „освобождава“ от стъргането
Може да ни помогне, но в Германия нямате право да държите автомобила включен на празен ход, а консумацията на ток от акумулатора при загасен мотор е прекалено голяма.
10.При калпав акумулатор изключете радиото преди запалване Непременно – за стартиране на двигателя през зимата акумулаторът се нуждае от пълния си потенциал, затова е добре да си пуснете музика чак след като двигателят е заработил.
10. При калпав акумулатор изключете радиото преди запалване
Непременно – за стартиране на двигателя през зимата акумулаторът се нуждае от пълния си потенциал, затова е добре да си пуснете музика чак след като двигателят е заработил.
11.Нямате право да превозвате елха на покрива Глупости – стига да е закрепена здраво, няма да имате никакви проблеми. Важно е върхът й да сочи назад.
11. Нямате право да превозвате елха на покрива
Глупости – стига да е закрепена здраво, няма да имате никакви проблеми. Важно е върхът й да сочи назад.
12. На студено акумулаторът отслабва Вярно е. При -10 градуса стартерният ток на оловния акумулатор намалява двойно в сравнение с температурите през лятото.
12. На студено акумулаторът отслабва
Вярно е. При -10 градуса стартерният ток на оловния акумулатор намалява двойно в сравнение с температурите през лятото.
13. Леките подаръци в автомобила нямат нужда от закрепване Не е вярно. Дори и по-леките предмети трябва да бъдат закрепени добре – защото при катастрофа те се ускоряват и могат да причинят сериозни травми.
13. Леките подаръци в автомобила нямат нужда от закрепване
Не е вярно. Дори и по-леките предмети трябва да бъдат закрепени добре – защото при катастрофа те се ускоряват и могат да причинят сериозни травми.

 

Коментари