Чудовищната S-класа с 900 к.с.

Brabus „напомпва“ Mercedes S-клас до 900 к.с. – така и над 350 км/ч не са проблем. AUTO BILD направи няколко скоростни обиколки по Contidrom с ултрабързата лимузина

Още от 2005 г. Brabus Rocket е една от най-бързите серийни лимузини в света.

Бързо, по-бързо, Rocket 900! На базата на Mercedes S 65 AMG Brabus създава истинско чудовище с 21-цолови джанти. Неговият V12 битурбо мотор развива 900 к.с., а към задните колела се изпращат до 1500 Нм. Rocket оправдава името си – супермощната S-класа се изстрелва като снаряд. Спринтът 0-100 отнема едва 3,7 сек. Докато колата не получи гуми с хомолагация за над 350 км/ч, максималната скорост ще бъде точно толкова. Пътниците ще се наслаждават на истински лукс – от High-End аудиосистема, през седалки, на които можеш да полегнеш, до хладилник – всичко това е на борда.

В завои Rocket 900 прави впечатление на тежичък

Лукс за пистата? Ако това е бил планът, той не е изпълнен. На Contidrom Rocket наистина се движи добре благодарение на прецизното си кормилно управление и мощните си спирачки – но те не могат да прикрият високото тегло и липсата на 4х4-задвижване, особено в бързи завои. Докато водачът и пътникът са обгърнати добре от регулируемите седалки, пасажерите отзад се търкалят безпомощно насам-натам.

Керамични спирачки „укротяват“ 2-тонния Brabus

В Brabus Rocket 900 без проблем ще гледате филм и ще пиете шампанско със скорост 350 км/ч
В Brabus Rocket 900 без проблем ще гледате филм и ще пиете шампанско със скорост 350 км/ч

Бързо ни става ясно, че мястото на Brabus Rocket са германските магистрали. Именно там луксозният звяр е най-силен и остава достатъчно комфортен. Въпреки снижаването окачването демпферира успешно всички неравности. Асистентите за следене на лентата и за мъртвия ъгъл постоянно анализират ситуацията на пътя и взимат най-правилните решения за водача и автомобила. „Сърфирането“ на гребена на въртящия момент е подчертано от звук, който кара кожата ти да настръхне. Стрелката на скоростомера светкавично се „залепва“ на 250 – а също толкова светкавично колата се връща до състояние на покой. Високоефективната спирачна система с керамични дискове (420х40 мм отпред, 360х32 мм отзад) работи още по-брутално от задвижващия агрегат – и то въпреки теглото над 2 тона.

 

Технически данни на Brabus S-клас 900

Двигател: V12 Biturbo Работен обем: 6233 куб.см Макс.мощност 900 к.с. Макс. въртящ момент: 1500 Нм Тегло: 2250кг 0-100 км/ч: 3,7 сек Макс.скорост: 350 км/ч (ел. ограничена) Цена на тестовия автомобил: 803 000 лв.

Извод

Рядко луксът и високото спортно майсторство са се доближавали толкова много. Наистина, идеалното поле за действие на Brabus Rocket 900 са правите участъци – именно на тях той може да демонстрира силните си страни. За да покаже още повече престиж обаче, „конете“ трябва да станат над 1000.

Още от 2005 г. Brabus Rocket е една от най-бързите серийни лимузини в света. В последното му издание двигателят е 6,3-литров V12 с 900 к.с. на коляновия вал. В най-лявата лента тази "муцуна" създава респект. Не, това не е "само" S65 AMG. Табелката 900 на задния капак издава чудовищната мощ. В Brabus Rocket 900 без проблем ще гледате филм и ще пиете шампанско със скорост 350 км/ч Бодикит от карбон, по-ниско окачване и големи въздуховоди - това е Brabus Rocket 21-цоловите джанти на Brabus Rocket 900 Турбокомпресорите също са сменени За доброто "дишане" на мотора от Brabus са направили специален модул на всмукателния тракт... ...и са поставили нова кутия на въздушните филтри със специална изолация за  Екипът на Бодо Бушман е модифицирал изцяло мотора V12 Biturbo. Основното подобрение по мотора е увеличаването на работния обем В бързи завои ще усетите липсата на двойно задвижване 4-тръбната ауспухова система има клапи за контрол на звука Правите са коронната дисциплина на Brabus Rocket
<
>
За доброто "дишане" на мотора от Brabus са направили специален модул на всмукателния тракт...

Коментари