Планинско „Шипка-Дамасцена“ с европейски амбиции

Австриец става председател на спортните комисари в надпреварата, която ще бъде проведена този уикенд по пътя към Шипка


17
юли
2017

Този уикенд ще бъде проведен пети кръг от планинския шампионат – „Шипка-Дамасцена”. Състезанието, което ще бъде кандидат за Европейската купа на FIA, през 2017-а ще бъде проведено в два манша – което е основната разлика спрямо миналата година. На специална пресконференция основните организатори – Николай Мончев и Милен Узунов, се похвалиха, че са посетили няколко европейски старта, за да почерпят ценен опит. Основното, на което ще наблегнат, ще бъде високото ниво на сигурността. Именно това трябва да спомогне за високите оценки, които се очакват от двамата наблюдатели на FIA – хърватина Паро Санжин и словенеца Душан Кобикишек. Председател на спортните комисари ще бъде австриецът Волфганг Зауер.

„Очаквам автомобилният спорт да замирише на рози“ – така председателят на БФАС Владимир Илиев коментира участието на основния спонсор на надпреварата – „Дамасцена“ ЕООД. Подкрепа на състезанието, което е кандидат за Европейската купа на FIA, оказват още „Орбико“, KIA и „Зеолит Уотър Къмпани“. На старта на планинското ще застанат двама пилоти, които не карат активно у нас – Любен Каменов (Mitsubishi Lancer Evo IX) и Николай Златков (Audi S1 quattro). За най-добро време с тях ще се борят още три „напомпани на макс“ Еvo-та, на състезателите, борещи се за титлата по планинско у нас – на Илия Царски, Христо Манолов и Юлиян Телийски. Така се оказва, че в битката само за челото ще се включат близо 4000 к.с.!

За сигурността ще се грижат разпределените в 30 поста маршали (общо 60 на брой), оборудвани с по 7 броя флагове, 2 пожарогасителя и специално оборудване за реакция в случай на инцидент. Първият старт на състезанието над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната.

Още по темата

Card image cap
F1: отново удар между двата Mercedes-a

3
юли
2016

За пореден път радост и тъга в отбора на Сребърните стрели: Люис Хамилтън спечели след изпреварване в последната обиколка, но след удар с Нико Розберг, който остана четвърти

Card image cap
C3 WRC Concept: Citroen подготвя новото си оръжие за WRC (ВИДЕО)

20
сеп.
2016

Прототипът е много близък до „бегачката“, с която французите ще атакуват в Световния рали шампионат

Card image cap
21-годишна красавица е механик в DTM

11
сеп.
2016

Ясмин Ротер има професия, за която много мъже могат само да си мечтаят: 21-годишната дама работи като механик –  тя е единствената жена с тази длъжност в Германския туристически шампионат (DTM).

Card image cap
Сервизен парк на морската гара за 48-ото рали България

16
май
2017

Тази година състезанието е кръг от ERT и от Турския рали шампионат и за него са получени общо 54 заявки

Card image cap

В последния брой:

Архив >