Планинско „Шипка-Дамасцена“ с европейски амбиции

Австриец става председател на спортните комисари в надпреварата, която ще бъде проведена този уикенд по пътя към Шипка


17
юли
2017

Този уикенд ще бъде проведен пети кръг от планинския шампионат – „Шипка-Дамасцена”. Състезанието, което ще бъде кандидат за Европейската купа на FIA, през 2017-а ще бъде проведено в два манша – което е основната разлика спрямо миналата година. На специална пресконференция основните организатори – Николай Мончев и Милен Узунов, се похвалиха, че са посетили няколко европейски старта, за да почерпят ценен опит. Основното, на което ще наблегнат, ще бъде високото ниво на сигурността. Именно това трябва да спомогне за високите оценки, които се очакват от двамата наблюдатели на FIA – хърватина Паро Санжин и словенеца Душан Кобикишек. Председател на спортните комисари ще бъде австриецът Волфганг Зауер.

„Очаквам автомобилният спорт да замирише на рози“ – така председателят на БФАС Владимир Илиев коментира участието на основния спонсор на надпреварата – „Дамасцена“ ЕООД. Подкрепа на състезанието, което е кандидат за Европейската купа на FIA, оказват още „Орбико“, KIA и „Зеолит Уотър Къмпани“. На старта на планинското ще застанат двама пилоти, които не карат активно у нас – Любен Каменов (Mitsubishi Lancer Evo IX) и Николай Златков (Audi S1 quattro). За най-добро време с тях ще се борят още три „напомпани на макс“ Еvo-та, на състезателите, борещи се за титлата по планинско у нас – на Илия Царски, Христо Манолов и Юлиян Телийски. Така се оказва, че в битката само за челото ще се включат близо 4000 к.с.!

За сигурността ще се грижат разпределените в 30 поста маршали (общо 60 на брой), оборудвани с по 7 броя флагове, 2 пожарогасителя и специално оборудване за реакция в случай на инцидент. Първият старт на състезанието над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната.

Още по темата

Card image cap
Hyundai off-road racing team – шампион на България по офроуд

30
окт.
2017

Отборът спечели престижната титла, развивайки рекордните 160 км/ч максимална скорост на състезанието в Русе

Card image cap
Най-добрите снимки от откриването на F1-сезона

18
мар.
2016

Сезон 2016 в най-престижния автомобилен шампионат на планетата започва със старта в Австралия. AUTO BILD ви представя най-красивите фотографии от тренировките

Card image cap
Mercedes представи „бегачка“ за класа GT4

23
ян.
2018

Подобно на Audi и BMW, и Mercedes лансира състезателен автомобил в категорията GT4

Card image cap

В последния брой:

Архив >