В НОВИЯ БРОЙ НА AUTO BILD БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕТЕ

Новият брой на Аутобилд България

ЗА КОН НЯМА ЗАКОН, ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА

Редактор на броя: ИВАН МУТАФЧИЕВ

Наскоро Районният съд в Нови пазар осъди ефективно на 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване „водач“ без свидетелство за правоуправление от село Марково, който седял зад волана на стар „Москвич“ без двигател, без педали, без спирачки, без преден капак и без регистрационни табели, теглен от друга кола.

Хванали го накрая, почти като стигнал до вкъщи. Като капак на всичко, когато полицай и горски стражар видели странното превозно средство, то се спускало по наклонената улица на селото, без някой да го тегли. Спирачната система на превозното средство била „частична“, разполагало само с ръчна. Подсъдимият бил купил автомобила за 100 лева и смятал да го ползва за резервни части.

Мъжът обжалвал присъдата, защото возилото дори не било МПС, той само държал волана, а то се движело по инерция, но Шуменският окръжен съд я потвърдил, като подсъдимият дължи и 270 лв. разноски по делото. Решението на съда е окончателно.

И така – една наистина кокошкарска случка завършва с 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване. Няма спор, независимо дали е МПС или не, то е участник в движението и поради неправоспособността на водача и липсата на спирачки крие потенциална опасност. Но 3 месеца ефективен затвор?

Почти всеки ден сме свидетели как пияни водачи се състезават по градските улици, блъскат пешеходци по тротоарите и на пешеходни пътеки (дори наскоро „коригираха“ закона), като след дълги съдебни битки в най-добрия случай се отървават с условна присъда. Къде е справедливостта?

Убеден съм, че пиян водач е значително по-опасен от някакъв изтърбушен „Москвич“, движещ се с максимум 20 км/ч. А дори и да не са пияни – летящите с над 100 км/ч в града „състезатели“ са несравнимо по-опасни за обществото. Но да сте чули някой от тях да е осъден ефективно?

FARADAY FUTURE FF91 – ЛАЗЕРЕН СКЕНЕР АНАЛИЗИРА ПЪТЯ

Американският стартъп FF представи първия си сериен автомобил – който разполага с лидарен сензор, „излизащ“ от капака.

Faraday Future (FF) Представи в Лас Вегас на изложението за потребителска електроника CES първия си сериен автомобил. Впечатление прави екстрата лидарен сензор, който според производителя бил първият по рода си в сериен автомобил.

Лидарът е част от пакет датчици, който от 2018 г. ще позволи функция за автономно шофиране. Лидарните сензори работят подобно на радарите. Вместо електромагнитни вълни обаче лидарната технология използва инфрачервени лъчи, които всяка секунда се „срещат“ с обектите хиляди пъти и биват отразени …

КОМПАКТНИТЕ SUV-ОВЕ СТАВАТ ОЩЕ ПО-БЛАГОРОДНИ

Раздвижване при благородните марки: новият Mercedes GLA, както и BMW X2, Audi Q4 и Alfa Romeo Kamal привличат с динамична външност и модерна техника.

Пазарът ги обича – SUV-ове, кросоувъри, всъдеходи. Този сегмент определено ще продължава да расте, но в близко бъдеще той е застрашен заради по-строгите норми за вредни емисии.

Затова индустрията работи усилено над алтернативни задвижвания за този клас – Plug-in хибрид, електромотор, горивна клетка. Кое кога ще се появи и под каква форма? AUTO BILD ще ви информира …

BULLI ЩЕ СЕ ДВИЖИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ – НО В КАКВА ПОСОКА?

Интересно сравнение на размерите: човекът на AUTO BILD Робин Хорниг е висок 1,90 метра, а студията на Bulli е с 6 см по-висока от него.

Жълт! Досега не бяхме виждали такъв new Bulli – всъщност той не се казва Bulli, нито Microbus, а Buzz (в превод: жужене), а по-точно I. D. Buzz. А ние се питаме: дали това, което от VW показаха на автосалона в Детройт, наистина е черешката на тортата, или пък отново е еднодневка?

Нека първо се запознаем: студията е базирана на новата платформа за електромобили, дълга е 4,94 метра, широка 1,98 метра и висока 1,96 метра. Само за сравнение: актуалният T6 Multivan е дълъг 4,90 метра, широк 1,90 метра и висок 1,95 метра. Така че електрическият микробус е доста далеч от първия T1.

Затова пък жълтуркото побира между 660 и 4600 литра; освен това там, където другите имат двигатели с вътрешно горене, можете да разположите още 200 литра …

AUDI Q8 – ГОЛЯМА МУЦУНА, НИСЪК ПОКРИВ – Q7 КАТО COUPÉ

Audi показа в Детройт автомобил, който ще се появи в същия вид през 2018 г. С хибридно задвижване и кокпит от новото A8.

A8? Познато ни е. Благороден автомобил, който ще се появи през 2017 г. Q8? Той ще излезе през 2018. Ще бъде също толкова благороден, колкото и студията от Детройт.

С дължина над пет метра, но по-нисък с 4 см от Q7. Осмоъгълната решетка на радиатора и сърдитият поглед на лазерните светлини ще останат и при серийния модел. Q8 Concept е Plug-in хибрид със системна мощност от 330 кВт и до 700 Нм максимален въртящ момент. Със задвижване Quattro синият гигант спринтира за 5,4 секунди до темпо 100 …

PORSCHE 911 GTS – ТОВА 911 ЗАЕМА ПОСЛЕДНАТА НИША

Ако при 911 е имало някаква ниша, то тогава от март ще я запълни GTS. Ще му помогнат 450 к.с. и тунинг.

Седем пъти мери, един път режи. От Porsche знаят много добре това. И след шестте модела с мощност от 370 к.с. (Carrera) до 580 к.с. (Turbo S) от март ще пуснат и седми вариант.

Неговото име: GTS. Мощност: 450 к.с. Задача: да впечатли всички онези, които не харесват Carrera S (420 к.с.) и същевременно не се осмеляват да посегнат към безкомпромисния GT3 (475 к.с.).

За целта от Porsche са оборудвали GTS освен с много алкантара, алуминий и спортни седалки и с по-широката (1852 милиметра) каросерия на версията с двойно задвижване – макар и струващото 15 000 лв. 4х4 да не е на борда …

KIA STINGER – УСТРЕМИЛ СЕ Е КЪМ ВЪРХА

Досега не е имало такава Kia: 370 к.с. и 5 секунди за спринта до 100 км/ч!

KIA събужда емоции. През последните години моделите на марката от Корея надскочиха себе си и се отдалечиха от образа на евтина кола. Днес автомобилите им са симпатични – например като вана Soul и шикозния компактен SUV Sportage. Той заема челото в нашата класация за модели в продължителните тестове и премина 100 000-километровия маратон абсолютно безпроблемно и безаварийно.

Корейците обаче искат повече. Олицетворява го може би най-добре Stinger. Автомобил, какъвто досега не бяхме виждали от Kia …

ТЕМА НА БРОЯ

НАШИТЕ АВТОМОБИЛИ ВСЕ ПАК СА ИЗДРЪЖЛИВИ!

20 марки в голямо сравнение: кои от тях се отличават с качество в дългосрочен план и надеждност? Коя марка може да се похвали с най-доволни клиенти?

Понякога еуфорията просто е прекалено силна. Любовта може да ни направи слепи, след което брутално се сблъскваме с реалността. Но този път всичко е различно…

„Трябва да видите този автомобил, той е просто невероятен.“ В редакцията често чуваме това по телефона. Журналистите, които смятат, че вече са видели и преживели всичко, обичат да казват с прозявка: „Що за глупости! Кой се интересува от това? По-добре да пием кафе.“ Но човекът не се отказва: „Нали правите преглед на качеството. В него трябва да участва моят автомобил, той е перфектният пример за издръжливост.“

Бил си купил Mercedes. За много малко пари. Бил на 350 000 километра. И въпреки това изглеждал и се усещал като нов. Наистина ли? Това вече ни заинтересува …

ГНЕВНИ ДЖУДЖЕТА НА ПИСТАТА ЗА КАРТИНГ

Общо 792 к.с. за 23 завоя на обиколка. Доставя истинско удоволствие.

Къси автомобили с взривоопасен ефект, пъргави и маневрени – къде е тяхното място? Разбира се, където има много завои. За района на Хамбург това е трудно, тъй като там има само прави пътища. За щастие наблизо обаче имаме страхотна картинг писта. Дължина от 1100 метра, завой след завой, страхотно състояние на асфалтовата настилка.

А собствениците на картинг пистата ни оставят да се забавляваме без никакви ограничения. Е да, тази писта е за картове с 1-цилиндров 4-тактов мотор, но и нашите мъници не се нуждаят от много време, за да свикнат с изпълнената със завои отсечка.

Две-три обиколки и четириметровите болиди вече се чувстват в свои води. За вихреното им представяне се грижат 4-цилиндрови агрегати с около 200 к.с. За стабилната позиция на пътя без странично накланяне отговарят спортното окачване (в Mini и във VW има дори регулиращи се амортисьори) и гумите с размер до 215 милиметра …

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ – НОВИЯТ HYUNDAI I30

Хора от Hyundai, вие учите толкова бързо! Новият i30 е прегледен, има превъзходен кокпит – само жалко, че е поскъпнал малко.

Гледане на снимки! Когато някой от AUTO BILD се върне в редакцията от първи тест на чисто нов модел, то колегите питат не какво е било времето, а за снимките. В случая с новия Hyundai i30 в конферентната зала разговорът протече така: Мирко: „Решетката прилича на тази на Audi.“ Ян: „Отзад силно напомня за Golf.“ Марио: „Мониторът на навигационната система е разположен като при Mercedes.“

Момент! Audi, VW, Mercedes. Hyundai, това са сравнения, които определено повишават интереса и адреналина …

CORVETTE GRAND SPORT – ПО-ШИРОК, ПО-ЛЕК, ПО-АПЕТИТЕН

Без увеличение на мощността, но с редуцирано тегло – Grand Sport действително оправдава името си.

Златната среда е много сложно понятие. Всички я търсят, но малцина успяват да я намерят. Хората от Corvette са я уцелили перфектно. С Grand Sport. Позициониран между нормалния Stingray и разполагащия с 659 к.с. Z06, моделът е създаден точно за пистата – но може да бъде добре овладяван и управляван.

За целта моделът използва по-широката с 8,9 сантиметра каросерия, както и окачването на Z06, а под капака е разположен атмосферният 6,2-литров LT1-V8 агрегат на базовия Corvette. Това означава по-малка мощност, но и по-малко тегло (44 килограма), както и масивно сцепление. Заслугата е и на внушителните задни гуми с размер 335/25 R 20. Автомобилът се държи много стабилно в граничната зона, задницата залепва за асфалта като дъвка за училищния чин. Спортните седалки обхващат отлично тялото на водача …

НОВИЯТ SUV НА OPEL – CROSSLAND X – ПО-ГОРЕЩАТА MOKKA

Opel пуска сериозна конкуренция на своя успешен SUV: Crossland X е по-модерният автомобил.

Нека забравим за Meriva. Наследникът й ще бъде много повече SUV и се доближава до Mokka X.

Новият Crossland X не само изглежда по-модерен, но е и по-гъвкавият автомобил – модел с висока позиция за града. С височината си от 1,59 метра Crossland X се нарежда между Astra (1,49) и Mokka X (1,66), а дължината му от 4,21 метра го прави лесен за паркиране. Формат, който ще се хареса на клиентите – също както и свежият дизайн.

Зад внушителната муцуна лакираният в черно покрив прави красива извивка. При този вид едва ли ще си помислите за техниката на Citroën C3 Picasso, каквато всъщност се крие под ламарината. Отвътре уредите, 8-инчовият дисплей и познатите ни седалки AGR създават атмосфера, изпълнена по достатъчен начин с чара на Opel …

BMW 750LD XDRIVE – НА СЕДМОТО НЕБЕ – С ЧЕТИРИ ТУРБИНИ

Въздушно окачване, олекотена каросерия с карбоново ядро, лазерни фарове, управление с жестове – плюс най-мощния сериен 6-цилиндров дизелов двигател на света.

За новата „Седмица“ съм писал много – както за намаленото с до 130 кг тегло, за изключителните асистиращи системи, почти „извънземните“ електронни функции за комфорт и развлечения. Сега обаче ще наблегна повече на новия дизелов двигател с 4(!!!) турбокомпресора, който от средата на миналата година се предлага само за Серия 7. Засега.

Преди четири години BMW въведе първия сериен дизелов двигател с три турбокомпресора. А сега същият 6-цилиндров агрегат вече е с 4 турбокомпресора. Новият двигател е от семейството B57, който се предлага във версии с 1 или 2 турбокомпресора (респ. 265 и 320 к.с.). Той отново е редови, с работен обем 3 литра, но е с нов цилиндров блок и охладителна система. Старият „тритурбо“ имаше два нискоинерционни компресора за високо налягане и една турбина за ниско налягане, които работеха последователно.

При новата схема големият компресор за ниско налягане е заменен с два по-малки. И тук турбините се включват последователно (или каскадно), но логиката на управлението им е променена: един от компресорите за високо налягане се включва само при много „агресивно“ ускорение – и то едва когато оборотите се повишат над 2500 об/мин …

ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ТЕСТ – VOLVO XC60 D4 SUMMUM FWD

Най-популярното Volvo не бие на очи. Но дали техниката и надеждността са на нивото на високата цена? Това стана ясно след продължителния ни тест! През лятото на 2017 година се очаква наследникът!

Толкова късно правим продължителен тест на XC60? Та нали през лятото на 2017 година се очаква наследникът! Но има и доста основателни причини да преминем по маратонската дистанция с модела, чието производство скоро ще бъде прекратено. Все пак този SUV продължава да е бестселърът на Volvo, поради което шведите стимулират продажбите със сериозни отстъпки. И затова е важно да се знае: висока ли е надеждността?

Тестовият автомобил бе оборудван така, както го поръчват повечето клиенти: D4 дизелов двигател, автоматична трансмисия и предно задвижване. И като Summum цената му е 92 560 лева. Множеството екстри, сред тях пакет асистиращи системи, лак металик, ксенонови фарове и парктроници отпред и отзад, вдигат цената до 117 320 лева. Да не пропускаме и теглича за 1350 лева. Точно той ни създаваше проблеми още след монтажа. Пластмасовият капак не пасваше …

ТАКСИ МОЛЯ! 404!

Героите на всекидневието, верните души. AUTO BILD дава сцена на скромните звезди. PEUGEOT 404 е най-старото такси в Берлин. Както и най-красивото…

Туристите от Франция са сигурни. „Oh, un Trabant“, казва жената и заема място на меко тапицираните седалки от кафява кожа. След неколкостотин метра шофьорът Матиас Цирау освобождава милата дама от нейното заблуждение и разяснява: „Не е Trabant, мадам, а Peugeot! Франция!“

Французойката е впечатлена още повече. Тя се вози не само в автомобил, произведен в родината й, но и в най-старото такси на Берлин. 54 години е възрастта на това 404, купено от Матиас Цирау преди седем години след пребиваване в Южна Франция, който го прави такси в Германия. Той е купил лимузината за 10 000 лв., инвестира в нея още 30 000 лв. (за реставрация и преоборудване) – с фолио от слонова кост …

ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ – ТОЗИ МИКРОБУС ПРИЛИЧА НА БАНАН

Не е фотошоп, нито изкривяващо образите огледало. Този странен T1 наистина се движи из Щатите. Микробус на сърфист, който е доста далече от водата.

Какво прави човек, когато е решил да сътвори различен и шантав автомобил, но му липсват подходящите фарове: изпраща 93-годишния си помощник Дон в магазина да купи няколко купи за салата; всяка от тях струва по
6 долара. Рон Бери суче огромната си сива брада, усмихва се и след това пояснява: „Поставих акцент върху характерните елементи на Bulli.

Всичко, което направих, бе да поработя над размерите.“ Купи за салата като фарове, 24-цолови джанти, радикално късо междуосие от 1,83 метра и крива като банан странична линия.

А след 17 месеца колата е готова: моделът Surf Seeker на Рон Бери. Преоборудван VW T1 Bulli, който в никакъв случай не изглежда като от комикс. Автомобилът е по-скоро творение на изкуството …

ВСИЧКО ТОВА И ОЩЕ МНОГО ЗА СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ, ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ НИ БРОЙ 2/2017

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

Абонамент 1 година – 59 лв. (25 броя)
Абонамент 6 месеца – 32 лв. (13 броя)

Всеки абонат на AUTO BILD България
ще получи подарък
ГОДИШНИК НА AUTO BILD 2016.

Абонаментът се извършва от
дистрибуторска компания Доби Прес ЕООД

За контакти:
ул. Йоан Екзарх № 63
1164 София
Телефони 02/ 963 30 81 и 02/ 963 30 82
abonament@dobipress.bg
dobi@dobipress.bg
www.dobipress.bg